Hiina ja IEA andsid nafta hinna kallinemisele hoogu

Fredy-Edwin Esse, California 21. jaanuar 2014, 22:04

Nafta hind on täna liikunud üles poole pärast Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) positiivset väljavaadet ning Hiina keskpanga avaldust.

Globaalne naftanõudlus kasvab 2014. aastal 1,3 miljoni barreli võrra päevas 92,5 miljoni barrelini päevas, teatas IEA oma igakuises raportis, vahendab MarketWatch. Mullu kasvas toornafta tarbimine 1,2 miljoni barreli võrra päevas.

Agentuuri sõnul toetab nõudluse kasvu globaalmajanduse tugevnemine aasta edenedes. Lisaks hoiatati, et Ühendriikide naftatootmine võib joosta vastu seina tulevatel aastatel, kui riik jätkan enda ekspordipiirangutega.

Lisaks aitas täna Hiina keskpank, kes pumpas rahaturgudele 43 miljardit dollarit läbi tagasiostuprogrammide. Pank loodab sellega rahuldada sularaha nõudlus enne Hiina uusaasta algust ning vähendada mure krediidi puudujäägist. Hiina on USA järel maailma suuruselt teine naftatarbija.

"Hiina stiimulid aitavad vähendada muret Hiina tegeliku nõudluse üle," ütles Global Hunter Securities makrostrateeg Richard Hastings.

New Yorgi kaubabörsil tõusis nafta veebruarikuise tellimuse hind tänasega 0,7%, makstes 95,01 dollarit barreli kohta. ICE futuuride turul Londonis kallines märtsikuise tellimuse hind Brenti toornaftale 1,3%, makstes 107,68 dollarit barrelist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2014, 22:04
Otsi:

Ava täpsem otsing