Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uued sektorid tabelis. Robot tõmbas hoo sisse

    Uus mitmes vahetuses töötav liin viis omahinna alla ja pani Keilas lehtmetallist võtmekappe, postkaste ja mööblit tootva ASi Valdek kiirelt kasvama ja tõi koha Gaselli TOPis. Ta ei jäänud enda sektorist ainsaks.

    “Nüüd hakkavad teised ka järele tulema. Kuna meil oli täisautomaatne robotpainutusliin esimesena, viis see toodete omahinna alla ja sellest tingituna saime ka kasvada,” meenutas 1991. aastal asutatud firma juhataja Mihkel Valdek  mõne aasta tagust aega ja seda, kuidas sai võimalikuks märkimisväärne käibekasv võrdluses 2010. ja 2012. aasta.
    Valdek on üks tänavuse Gaselli TOPi trendi esindajaid. Nimelt tõusid tänavu Eestis levinud tegevusalade nagu kaubandus, ehitus ja transport kõrval esile metallitööstuse ja põllundusfirmad. Neis valdkondades tegutses kümnendik gasellidest.
    Uurisime kahelt metalli- ja kahelt põllumajandusettevõttelt, millest selline erinevus tingitud on ja kuidas Gaselli TOPi sattunud ettevõtted möödunud aastate käekäigule ja mõne aja eest alanud 2014. aastale vaatavad. Neli kõnetatud metallitööstuse juhti ei olnud erinevatel põhjustel nõus Äripäevale kommentaari andma. Põllumajandussektoris sellist tagasihoidlikkust ja pahameelt ei kohanud.
    Soome firmad toovad kiired kasvajad. Valdek ASi juhataja Mihkel Valdek märkis, et on täheldanud Soome metallifirmade tungi Eestisse siia loodavate või üle toodavate tütarettevõtete kaudu ning ehk peitub selles metallitööstuse rikkaliku esindatuse põhjus edetabelis. “Meil on selliseid partnereid. Üks partner on oma Soome üksused täiesti kinni pannud ja siia üle toonud,” märkis juhataja.
    Otepääl asuva, 1992. aastal asutatud metallist ripplaesüsteemide ja fassaadide tootja Parmet ASi juhataja Elmo Parik ei osanud esiotsa midagi pakkuda, mis selgitaks metalliettevõtete rohkust kiiresti kasvanud ettevõtete edetabelis ning imestab Parmeti Gaselli TOPi sattumise üle kõvasti. “Meie tegemised on väga tihedalt ehitusega seotud, sest teeme metallfassaade. Kui ehitus langeb, on ka meil langus.” Kas asi võib olla Soomest siia üle kolivates metallitöösturites, Parik väita ei tea, kuid tõdeb, et ju siis ikkagi odavama tööjõu pärast tullakse. “Aga ega neid töötajaid siingi palju võtta pole. Kuna asume Otepääl on meil väga püsiv töötajaskond. Praegugi oleks vaja mõned mehed juurde võtta, aga pole lihtsalt kuskilt võtta,” rääkis Parmeti juhataja.
    Ameerika mägede aasta 2013. 2013. aasta oli Mihkel Valdeku sõnul nagu sõit Ameerika mägedel. “Kokkulepitud mahud tulid kõik ära, aga miskipärast oli nii, et tellimused olid pressitud väikestesse ajalõikudesse,” selgitas Valdek Asi juhataja.
    Ka teised metallitööstusettevõtted märkasid Valdeku sõnul aasta lõpus tellimuste vaibumist. “Meil läks detsember natuke üles seoses Rootsis tehtud suurte kulutustega, aga oktoober ja november olid madalamad.” Samas olid kiired kuud kolm suvekuud, kus robot painutas metalli ka öösiti.
    Kuna osa Valdek ASi toodangust saab paigaldada vaid siis, kui maapind on pehme, prognoosib juht töörohket suve ka sel aastal. Teine kiire aeg võib saabuda taas aasta lõpus, kui Rootsi omavalitsused kasutavad sotsiaalvaldkonna rahasid erinevate abivahendite ja abikappide soetamiseks. “Rootsis on nii, et kõigepealt kulutatakse raha inimese peale ja kui midagi üle jääb, hakatakse soetama selliseid asju nagu meie toodame,” rääkis Valdek.
    Kasv jätkub. 2014. aasta tõotab Valdek ASil kena tulla ja juhataja sõnul peaks käive praeguste lepingute korral kasvama vähemalt 1,2 korda. Hiljuti sai ettevõte lepingu Soome edasimüüjaga, kust laekunud esimesed müüginumbrid olid head. Teisalt nentis Valdek, et ka määramatusi on käesolevas aastas palju ning need võivad oodatavat käibekasvu ka muuta.
    Parmeti juhataja Elmo Pariku sõnul oli möödunud aasta üsna kehva aasta. “Objekte ei olnud piisavalt ja Tallinna kontori töötajatega oli probleeme.” 2014. aastast rääkides nentis Parik, et praegu ei ole nad veel ühtegi objekti kätte saanud, sest Parmet pole hindadega nii alla läinud kui teised. “Võib-olla mõned teevadki nullkasumiga, aga meil on vähe inimesi – 15 inimest koos Tallinnaga. Kahjumiga me kindlasti töötada ei taha ja nullkasumiga ei ole ka mõtet teha,” rääkis ta.
    Juhataja lisas, et nullkasumi teenimine võib olla oluline suurema töötajate arvuga ettevõtete puhul, kui on vaja 60 kuni 70 inimesele tööd anda, aga mitte neile.
    Tuleviku kohta ütles Parik, et kuna mullu võeti uusi inimesi tööle ning käivitati senisest jõulisem müügistrateegia, jääb nüüd üle tehtud muudatuste tulemusi oodata. “Võib-olla saab objekte nii siin- kui sealpool lahte,” lisas ta.
    Müügistrateegiale oli ja on Parmeti juhataja sõnul senisest enam rõhku vaja panna, kuna siiani niiöelda ise kätte tulnud tellimused tihenenud konkurentsiolukorras seda enam ei tee.
    Põllumehed ootavad kehvemat
    Kiiresti kasvanud põllumajandusettevõtted on selle aasta saagi kohta prognoose tehes põllumehelikult pigem pessimistlikud, öeldes, et vara veel rääkida ning loodetavasti ei tee kevadel öökülma, mis vilja ära võtab.Valgamaal teravilja, kaunvilja ja õliseemne kasvatamisega tegeleva Päikesepõld OÜ juhatuse liige Arvo Laul pakkus, et ehk sattus Päikesepõld Gaselli TOPi seetõttu, et erinevalt 2010. aastast olid 2012. aastal teravilja hinnad “lausa super ja saagid suured”, tuues kaasa märkimisväärse käibehüppe.Laul usub, et sama võiks 2012. aasta saakide ja hindade kohta rääkida ka teised põllumehed. 2013. aasta seevastu oli natuke lahjem.“2012/2013. aasta talv oli raske, hävitas talivilja, lõpuks külvasimegi selle asemele hoopis kaera. Aga kaera hind on odav. Kõik on omavahel seotud,” selgitas Laul.Praegusest talvest rääkides märkis Laul, et see nii hulluks ehk ei kujune. Põllumehele kohaselt ei taha Laul aga 2014. aasta käekäiku kuidagi ette ennustada. “Peab vaatama, kuidas välja kukub. Eks see on üks börsimäng kõik – kas hinnad kukuvad allapoole ja kuidas maailmas see olukord on.”
    Seemnekasvataja: suuri riske võtta ei julge. Harjumaa teravilja, kaunvilja ja õliseemne kasvatusega tegeleva RS Nellik OÜ juhatuse liige Robert Saava ei saa öelda, et väga hästi läheks. “Suuri riske võtta ei julge. Eks hinnad ole tõusnud, aga teisiti ka kulud on olnud suuremad,” arutles ta.Kuigi viimastel aastatel on käive ja kasum vaikselt kasvanud, nentis Saava, et ega midagi rääkida ei julge, kõik oleneb ju aastast, kuidas välja kukub parajasti.“Talv võib ikka asja mõjutada, praegu on veel vara midagi öelda. Äkki teeb hoopis kevadel öökülma ja võtab kõik ära,” rääkis juhatuse liige. Ta lisas, et hea on seegi, et lumi maha tuli, siis ei saa suur külm talivilja ära võtta.Milliseks kujuneb 2014. aasta teraviljahind, on Saava sõnul täna veel vara rääkida. “Võivad tõusta aga võivad ka kukkuda,” kommenteeris ta.Saava märkis, et rendimaade hinnad Eestis on palju tõusnud ning seetõttu on nii mõnestki maast loobutud.On ette tulnud ka olukordi, kus omanik on rendimaa tagasi võtnud, et selle pealt ise toetusi saada.
     
    Mis on mis
    ML Eeriksaare OÜ
    Tegevusala: köögivilja-teravilja-kaunvilja ja õlitaimeseemnete kasvatusOmanik: Märt Laansalu 100%Käive 2012: 789 850 €, kasv (2010. a võrreldes) 5 kordaKasum 2012: 556 348 €, kasv 140 korda
    B&W Metall OÜ
    Tegevusala: mehaaniline metallitöötlusOmanik: Alfred Brand 33,33%, Priit Vaikmäe 33,33%, Jaanus Ljahov 33,33%Käive 2012: 753 000 €, kasv 2010. a võrreldes 3,6 kordaKasum 2012: 160 437 €, kasv 12 korda
    Allikas: Äripäeva infopank Agent
     
    TOP 5
    Parimad põllumajandus­ettevõtted
    koht, ettevõte 10.  ML Eeriksaare OÜ 137. SERDNA&Ko OÜ 165. Päikesepõld OÜ 216. Agromax OÜ 219. Neil OÜ
    Parimad metallitööstusettevõtted
     koht, ettevõte 80. B&W Metall OÜ 90. Elteks Group OÜ 140. AFTERONE OÜ 170. Gandor Grupp OÜ 184. Toci OÜ
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.