Lehis: maksude avaldamine ohtlik

28. veebruar 2014, 13:34

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise hinnangul on maksude kvartaalse avaldamise eelnõu Eesti majandusele kahjulik ja suisa ohtlik.

Maksumaksjate liidu hinnangul on rahandusministeerium välja paisanud veel ühe seaduseelnõu, millega soovitakse pikendada maksutagastusnõuete täitmise aega ning muuta kõikide juriidiliste isikute makstud maksusummad avalikuks, Lehise sõnul ei erine käibedeklaratsioonide lisa eelnõu uus versioon sisu poolest kuidagi sellest tekstist, mille president jättis välja kuulutamata.

"Põhiline töövõit, millega rahandusministeerium uhkustas, on eelnõule lisatud 88-leheküljeline seletuskiri, milles püütakse lugejat veenda, et halduskoormust ettevõtetele peaaegu ei tekigi, aga riigi kasu muudatusest on üüratu," kirjutas Lehis, kelle sõnul maksumaksjate liidu kogemus igapäevasel suhtlemisel ettevõtjate ja raamatupidajatega kinnitab vastupidist.

Lehise sõnul võib rahandusministeeriumi kavandatav seaduseelnõu kõikide maksumaksjate makstud maksude kogusumma kvartaalse avaldamise kohta esmapilgul tunduda lihtsalt mõttetu asendustegevus, kuid tegelikult on see sellisel kujul Eesti majandusele otseselt kahjulik ja lausa ohtlik, sest näitab halvas valguses eksportijaid, kelle tegevus tegelikult Eestisse raha sisse toob.

"Samamoodi ei toeta EML tagastusnõude täitmise tähtaja pikendamist, kuna puudub kindlus, et MTA ei hakka venitama absoluutselt kõikide tagastusnõuete täitmisega 60 päeva," jätkas Lehis. Käibemaksu kiire tagastus on eluliselt oluline kõikidele Eestis tegutsevatele eksportivatele ja välisturgudel tegutsevatele ettevõtjatele. Vähimgi ebakindlus selles valdkonnas võib ettevõtte tegevust oluliselt kahjustada, rõhutas ta.

Lähemalt loe Maksumaksja portaalist.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2014, 11:42
Otsi:

Ava täpsem otsing