Puhkepäev. Elulugude keerdkäigud

07. märts 2014, 00:00

Dokumentaalfilmide sari “Kumu dokumentaal” toob märtsis vaatajate ette põnevad loojad ja valusad läbielamised.

Märtsikuu filmide peamisteks teemadeks on eluga toimetulemine pärast raskeid katsumusi ning kunst. Kõik märtsis linastuvad filmid on pälvinud Grierson Trusti tunnustuse või preemia. Viimast antakse välja 1972. aastast briti organisatsiooni Grierson Trust poolt, mis omakorda sai nime Šoti dokumentaalfilmide looja John Griersoni (1898–1972) järgi. Auhind tunnustab põnevaid ja liigutavaid dokumentaalfilme.

 

Dokumentaal

  • Kumu Dokumentaal

Kolmapäeviti kl 18 Kumu auditooriumis
Filmid linastuvad inglise keeles
Pilet: tasuta
http://kumu.poff.ee

 

Tasub vaadata

  • “Põrgusse ja tagasi” (2012)

12.03 kl 18
Režissöör: Danfung Dennis
Filmi keskmes on Afganistani sõjaveteranid ja nende isiklik võitlus posttraumaatilisest stressihäirest jagusaamisel. Tegu on küll sõjafilmiga, kuid lahingute asemel on fookuses inimeste psüühilised võitlused. Filmi loojaks on tunnustatud sõjafotograaf Danfung Dennis, kes on töötanud Afganistanis. Algul sõjapidamise brutaalset ausust kajastama pidanud filmi, mida Dennis asus 2009. aastal filmima, fookus muutus, kui fotograaf kohtas mereväelast, kes jõudis koju vigastatud jala ja posttraumaatilise stressihäirega. Tema on ka tegelane, kelle ümber filmi tegevus suuresti keerleb. Dennise debüütfilm kandideeris mitmetele auhindadele, sealhulgas ka 2012. aastal parima dokumentaalfilmi Oscarile. Samuti pälvis ta Griersoni preemia päevakajalise ja olulise teema kajastamise eest.

  • “David Hockney. Suures pildis” (2010)

19.03 kl 18
Režissöör: Bruno Wolheim
Kolme aasta jooksul filmitud vaatluslik dokumentaalfilm Briti ühest olulisemast 20. sajandi kunstnikust David Hockneyst (snd 1937), kes oma seitsmekümnendale eluaastale lähenedes jõudis loomingulise kriisini. Ta naasis pärast 25aastast California-perioodi koju Yorkshire’i, lootes ennast loomingu kaudu taasleida. 2010. aastal oli film parima kunstidokumentaali Griersoni nominent.

  • “Jeremy Deller. Keskklassi kangelane” (2012)

26.03 kl 18
Režissöör: Jack Cocker
Film tutvustab maineka kunstipreemia Turner Prize’i 2004. aasta võitjat, kunstnikku Jeremy Dellerit, kes esindas mullu Suurbritanniat Veneetsia kunstibiennaalil. Deller (snd 1966) on üks briti ebakonventsionaalsemaid kunstnikke. Ta ei ole omandanud kunstiharidust ega tööta üheski traditsioonilises tehnikas, ent ta looming on nihutanud olulisel määral kunsti piire. Delleri tuntumad projektid on muu hulgas ajaloolise kaevurite streigi taaslavastamine, puhkpillimuusika sulandamine kaasaegse hausi ja teknoga projektis “Acid Brass” ning dokumentaalfilm Depeche Mode’i fännidest. Film võitis 2012. aasta parimal kunstidokumentaali Griersoni preemia.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2014, 15:34
Otsi:

Ava täpsem otsing