Sotsid saavad valitsuses 6 kohta

Indrek Kald 17. märts 2014, 17:40

Koalitsiooniläbirääkimistel leppisid Reformierakond ja sotsid kokku ministrikohtade jaotuse.

Uues valitsusliidus on Reformierakonnal peaministri, välisministri, siseministri, rahandusministri, tervise- ja tööministri, keskkonnaministri, väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning kultuuriministri portfellid.

Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal on uues koalitsioonis kaitseministri, sotsiaalhoolekande, majandus- ja taristuministri, haridus- ja teadusministri, põllumajandusministri ja justiitsministri portfellid ning riigikogu esimehe ametikoht.

"Muudame valitsuse töö Soome eeskujul dünaamilisemaks ja võimaldame ministritel juhtida valdkondi, mis ei pruugi olla jäigalt seotud ministeeriumide piiridega. Ministeeriumide arv ei muutu, kuid valitsustel nüüd ja edaspidi on võimalik nimetada ministreid vastavalt sisulistele poliitilistele prioriteetidele," ütles peaministrikandidaat Taavi Rõivas pressiteates.

Sotside juhi Sven Mikseri sõnul on neile olulised teemad laste- ja perepoliitika, hariduspoliitika ning kestlik majandus- ja põllumajanduspoliitika. "On loomulik, et just nendes valdkondades võtame loodavas valitsusliidus ka valitsusvastutuse. Kindlasti tahavad sotsiaaldemokraadid teostada avatud ja kaasavat riigivalitsemist ja tuua valitsusse värskeid ideid ja uut kvaliteeti," lausus ta.

Uus valitsuskoalitsioon vähendab tööjõumakse, sh langetab tulumaksu 20%le, suurendab tulumaksuvaba miinimumi 154 euroni ja toetab töötuskindlustuse määra vähenemist 0,6% võrra.

Lastetoetused tõusevad esimesele ja teisele lapsele 45 euroni ja vajaduspõhiselt veel 45 eurot lisaks. Kolmanda lapse toetus tõuseb 76,7 eurolt 100 euroni. Kaitsekulud tagatakse vähemalt 2% SKPst.

Senises valitsuses on peaminister Andrus Ansipi kõrval nii Reformierakonnal kui ka IRLil kuus ministriportfelli.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. March 2014, 15:13
Otsi:

Ava täpsem otsing