Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksuamet pinnib alustajaid

    Maksuamet karmistas mullu suvel käibemaksukohustuslaseks pürgijate kontrolli. Umbes neljandik käibemaksukohustuslase numbri taotlejatest peab pärast avalduse esitamist maksuametis aru andmas käima.

    Eelmisel aastal kutsuti maksuametisse oma ettevõtlust tõendama 23% numbri taotlejaist, lisaks analüüsiti 28% avaldustest ja vajadusel küsitleti nende esitajaid. Põhjalikum kontroll tehti seega poolte taotluste puhul. Kuna käibemaksukohustuslase number on alates 16 000eurosest aastakäibest kohustuslik, satub maksuameti huviorbiiti palju alustavaid ettevõtjaid.
    "Maksuhaldur pöörab eelmise aasta suvest  suuremat tähelepanu esmakordselt äriühingut registreerima tulnud isikutele," sõnas maksu- ja tolliameti maksukorralduse talituse juht Monika Jõesaar. Ta põhjendas, et sagenesid juhtumid, kus kasutati ära puhta taustaga isikuid, et käibemaksukohustuslase numbrit kontrollita saada. Numbri saamisele järgnes tihi juhatuse liikmete vahetus. "Kontrolli eesmärk on tagada, et käibemaksukohustuslase numbrit ei hakata kuritarvitama ja et registrisse saavad vaid ettevõtted, kel ka tegelik soov ettevõtlusega alustada," selgitas Jõesaar.
    "Mööname, et põhjalikum kontroll võib ka ausale ettevõtjale ebamugavusi põhjustada," nentis Jõesaar. Samas on tema sõnul soodsa ettevõtluskeskkonna jaoks ettevõtte lihtsa asutamise kõrval sama oluline ka ausa konkurentsi tingimuste loomine ja maksupettuste ärahoidmine.
    Probleemid korraldustest teatamisega. Eesti residendist Soome kodanik Juhani Tamminen, kes on jurist, ettevõtja ja ajakirjanik, rääkis Äripäevale oma värskest ebameeldivast kogemusest maksuametiga. Nimelt soovis Tamminen kliendi jaoks asutatud ettevõtte registreerida käibemaksukohustuslaseks, kuid kuna maksuamet saatis korralduse täiendavate tõendite esitamiseks ainult posti teel ja kiri ei jõudnud õigeaegselt temani, jäi registreering saamata (vt kronoloogiat artikli juures).
    Maksuametnik Jõesaare sõnul tuleneb kohustus saata korraldus inimesele tähitud kirjaga maksukorralduse seadusest. "Mööname aga, et e-posti aadressi olemasolul on mõistlik saata korraldus ka e-posti aadressil  ja edaspidi arvestame sellega," teatas Jõesaar. Ta lisas, et tänavuse poolaasta lõpus loodab amet ettevõtluse kontrolli korraldusi edastama hakata e-maksuameti kaudu.
    Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis märkis, et maksuameti korralduste saatmine kirja teel on probleem olnud häirivalt kaua. "Kuna see praktika on neile kasulik, sest nii saab väga lihtsalt "tulemuse" kirja, siis ma ei näe erilist edu," kommenteeris Lehis.
    Tammineni juhtum näitab ilmekalt veel üht maksuameti tegevuse olulist kitsaskohta. Nimelt kasutab maksuamet korralduste saatmiseks tähitud ärikirja teenust, mille puhul ootab kiri postkontoris saajat kuni 15 päeva. Korralduste tähtaeg on aga lühem ja hakkab tiksuma juba siis, kui maksuametnik oma kontoris teate koostab.
    Pea iga nädal maksuametis. Jõesaar andis mõista, et registreeringu taotleja peaks ka ise taipama, millal ta maksuametisse oodatud on. Nimelt peab amet seaduse kohaselt isiku registreerima viie tööpäeva jooksul avalduse esitamisest. "Seega, kui viie tööpäeva jooksul avalduse esitamisest ei ole registreerimise otsust maksumaksjale edastatud, siis järelikult olete oodatud maksuametisse," rääkis Jõesaar.
    Maksukonsultant Jüri Kalda tegeleb nagu Tamminengi muu hulgas klientide jaoks ettevõtete asutamise ja asjaajamisega. Nii on tal Äriregistri andmetel kehtiv seos ligi 80 ettevõttega. "Käin kutse peale maksuametis pea iga nädal korra," ütles ta. Kalda sõnul on kindel, et kui tema firma asutab ja soovib seda käibemaksukohustuslasena registreerida, saabub paari päeva jooksul eitav vastus, kuna ettevõtlusega tegelemine ei ole piisavalt tõendatud. "Vastus on eitav olenemata sellest, kas firmal on tehinguid ette näidata või mitte," väitis Kalda. Ta lisas, et tulemus on ikka see, et varsti tuleb äraütlev otsus registreerimise suhtes.
    "Iga kohtumine maksuametis tähendab vähemalt kaks tundi istumist akendeta ruumis ja rumalatele küsimustele vastamist. Ning tulemus on ikka see, et varsti tuleb äraütlev otsus," oli Kalda kriitiline.
    Lahendus oleks paindlikum registreerimine. Maksumaksjate liidu juhatuse liikme Lehise sõnul on mingi filter vajalik, kuid muret teeb, et eluvõõraste või ebapädevate ametnike tõttu tekib raskusi ka täiesti korralikel ettevõtjatel. Ta tõi näiteks, kuidas välismaale teenuseid osutavatele ettevõtjatele öeldakse külma rahuga, et mis te ikka ennast registreerima hakkate, te ju nagunii käibemaksu ei maksa. Lehise sõnul loodavad ametnikud seejuures, et inimesed lähevad õnge ja loobuvad neile seadusega kuuluvast käibemaksu mahaarvamise õigusest. "Rääkimata igasugu muudest asjadest, kus kahtlustatakse kõiki ja kõike, sest üldjuhul ei ole registreeringu taotleja veel tegevust alustanud ja seega on paljusid asju raske tõestada," nentis Lehis. Siis hakatakse vorpima eellepinguid, äriplaane ja muid "libadokumente" ainult maksuametniku jaoks, lisas Lehis.
    Üks võimalus probleemi leevendada oleks Lehise sõnul see, kui käibemaksuseadus lubaks tagasiulatuvat registreerimist või enne registreerimist tehtud kuludelt käibemaksu mahaarvamist. "Siis oleks kontrolliperiood pikem ja rahulikum," märkis ta.
    KRONOLOOGIA
    Maksuameti korraldus saabus postiga liiga hilja
    Soomlasest jurist Juhani Tamminen tõi näite, kuidas tal hiljuti ei õnnestunud ettevõtet Eestis käibemaksukohustuslaseks registreerida, kuna teade tähitud kirjast ei jõudnud õigeaegselt temani. Järgneb juhtumi kronoloogia.
    21. veebruar
    Ramo Baltic OÜ juhatuse liige Juhani Tamminen esitas maksu- ja tolliametile (MTA) avalduse ettevõtte registreerimiseks käibemaksukohustuslaseks. Ta oli ettevõtte asutanud Soome kliendi jaoks.
    26. veebruar
    MTA koostas korralduse, et soovib 5. märtsil (ehk viis tööpäeva hiljem) kell 10 saada õigustatud isikult MTAs tõendeid Ramo Balticu ettevõtluse kohta. Korralduse pani amet teele Eesti Posti tähitud ärikirjana.
    5. märts
    MTA tegi otsuse, et Ramo Baltic jäetakse käibemaksukohustuslaseks registreerimata, kuna keegi ei ilmunud MTAsse. Ramo Balticu juhatuse liige Tamminen ei olnud aga korraldust veel kättegi saanud.
    6. märts
    Ramo Balticu aadressile jõudis  teade tähitud kirjast, milles oli korraldus ilmuda MTAsse eelmisel päeval.
    Oluline on märkida, et Eesti Posti teatel oli kirjas, et postkontor säilitab kirja adressaadi jaoks 15. märtsini, samas kui maksuameti korralduse tähtaeg oli juba 5. märtsil. Niisugust olukorda peaksid kirja saatjad Eesti Posti soovitusel vältima.
    ÜKS KÜSIMUS
    Miks võib maksuamet keelduda käibemaksukohustuslase registreerimisest?
    Maksu- ja tolliameti maksukorralduse talituse juht Monika Jõesaar:
    Keeldumise põhjusteks on nii ettevõtluse puudumine kui ka käibemaksukohustuslaste registri numbri kuritarvitamise ennetamine.
    Mullu kevadise Euroopa Kohtu lahendi valguses on maksuametil õigus keelduda registrinumbrit andmast isikutele, kes võivad hakata seda kuritarvitama. Keelduva otsuse võib amet teha juhul, kui on põhjendatud kahtlused isiku varasemast korduvast negatiivsest maksukäitumisest tulenevalt. Nii on võimalik hoida registrist eemale näiteks isikud, kes ühe äriühingu võlgadega maha jättes kannavad tegevuse uude kehasse üle ja jätkavad pettuste läbiviimist.
    Samuti soovime hoida registrist eemal need firmade loojad, kelle ettevõtluseks on käibemaksukohustuslase registreeringuga äriühingute müük. Registreeringu taotlemine ettevõttele selleks, et äriühing edasi müüa, ei ole lubatud. Jurist võib volituse alusel äriühingu asju ajada ja küsida osutatud teenuse eest tasu. Kuid lubatud ei ole see, et jurist väidab maksu- ja tolliametile, et hakkab ise ettevõtlusega tegelema ja toob sellekohased tõendid, kuid pärast registreeringu saamist võõrandab äriühingu.
    LISALUGU
    Läti ettevõtja lõi pretsedendi
    Eesti maksuametnike kontroll käibemaksukohustuslaseks pürgijate suhtes on karmistunud osalt Euroopa Kohtu otsuse tõttu. Otsus puudutas Läti ettevõtja juhtumit, kus ettevõtjal jäi vastav registreering piisava põhjenduseta, kuigi Läti seadusele tuginedes, saamata.
    Euroopa Kohus tõi lahendis (14.03.2013, kohtuasi nr C-527/11 ) välja ka Eesti jaoks olulisi seisukohti. Lahend ütleb, et Euroopa Liidu direktiiv (2006/112) ei luba liikmesriigi maksuametil keelduda taotlejale käibemaksukohustuslasena registreerimise numbrit andmast vaid sel põhjusel, et taotleja ei suuda tõendada, et tal on olemas deklareeritud majandustegevuseks vajalikud majanduslikud, tehnilised ja rahalised vahendid. Kohtulahend ütles, et maksupettuste ja maksude vältimise vastane võitlus on direktiiviga küll toetatud eesmärk, kuid sellegipoolest ei tohi meetmed minna kaugemale, kui on vajalik maksu kogumise kindlustamiseks ja pettuste ärahoidmiseks. Käibemaksu mahaarvamise õigust ja sellest tulenevalt ka maksustamise neutraalsust ei tohi seada süstemaatiliselt kahtluse alla, märgiti lahendis.
    Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis sõnas, et Eesti maksuameti aktiivsus käibemaksukohustuslaseks pürgijate kontrollimisel on kindlasti seotud viidatud Euroopa Kohtu lahendiga, mis nõuab maksuhaldurilt sisulist kontrolli ega luba keelduda registreerimisest ainult formaalsetel põhjustel.
    Autor: Piret Reiljan, Kristi Malmberg
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Reformierakonna ärimehega seotud kinnisvaraplaan Viimsis tehti kohtus pihuks ja põrmuks
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.