Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ukraina kardabVene impordikeeldu

Sirje Rank 10. aprill 2014, 09:56

Vene president Vladimir Putin andis valitsusele korralduse valmistada ette plaan Ukraina impordist loobumiseks, et jahutada Kiievi indu ELiga tihedamaid sidemeid arendada.

Mitmetele Ukraina ettevõtetele, mis sõltuvad Venemaa turust, tähendaks see uste kinnipanekut.

Ukraina idaosa - Lugansk, Donetsk, Harkiv, Dnipropetrovsk - arvele langes selle aasta jaanuaris-veebruaris pool Venemaa tööstustoodangust, näitab statistika. Luganski ekspordist läheb 70% Venemaale. Vaid 5-10% Luganski ettevõtetest valmistab toodangut, mis leiaks turgu Euroopa Liidus, kirjutab agentuur Bloomberg.

"Kaubandussidemed Venemaaga on meile eksistentsiaalne küsimus, olla või mitte olla," ütles peamiselt Venemaa raudteefirmale ronge valmistava Luganskteplovozi juht Pavel Cesnek. "Ilma Venemaata oleks tagajärjeks kollaps mulle, minu töötajatele ja firma omanikele." Tehas annab tööd 6500 inimesele.

"Eesmärk müüa Euroopa Liitu ei ole realistlik," ütles Cesnek. "Meie turg on endine Nõukogude Liit."

Kui Putin samal moel piiri sulgeb nagu läinud aastal, ainult veel pikemaks ajaks, tuleb enamikul firmadel siin kümnest üheksa töötajat lahti lasta," ütles ZAO Avtomotozapchasti juht Andrei Nedoves.

"Ukraina tulevik võib olla Euroopas, aga mida ma ütlen oma töölistele, kes kaotavad oma töö praegu?" ütles Avtomotozapchasti juht Nedoves. "Nad ei saa viis aastat uusi investoreid oodata, lapsed tahavad iga päev süüa."

Avtomotozapchasti toodangust läheb 95% Venemaale ja Valgevenesse.

Ukrainal tuleb oma nõukogudeaegne tööstusbaas moderniseerida, ütles Donetski tehnikaülikooli majandusosakonna juht Oleksandr Kendjukoov. Ei saa igavesti jääda mujal konkurentsivõimetuid kaupu Venemaale müüma.

"20 aastat on Ukraina tööstus ostnud jahte ja villasid selle asemel, et moderniseerida," ütles ta. "Vene turust sõltumine on rajatud pigem poliitikale kui majandusele."

ELi assotsiatsioonilepingut novembris tagasi lükates oli Ukraina toonase valitsuse üks põhjendus, et see nõuaks Ukrainalt pikka valulist ümberkorralduste perioodi. See hirmutab.

Ukraina majandus on 2008. aastast kaks korda languses olnud. Praegu oodatakse heakskiitu IMFi abilaenule 27 miljardi dollari ulatuses.

"Kui nad ida suunas eksportida ei saa, võib Ukraina idaosa majandus aastateks langusesse minna," ütles Moskvas asuva Macro Advisory partner Chris Wafer. "Ukraina jaoks oleks parim lahendus lühemas perspektiivis Venemaaga ära leppida, töötades samal ajal selle nimel, et edaspidi ELi eksportida."

Agentuuri Bloomberg andmeil moodustas läinud aastal import Ukrainast 5,6% Venemaa koguimpordist, võrreldes näiteks impordiga Hiinast, mille osakaal on 16%. Ukraina ekspordist läheb veerand Venemaa turule ja veerand Euroopa Liitu.

Venemaa on üle võtnud Ukraina miljardärile ja maikuu lõpus toimuvatel valimistel presidendiks pürgivale Petro Porošenkole kuuluva maiustustetehase ning peatanud sellest nädalast valdava osa Ukraina juustu ekspordist Venemaale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. April 2014, 16:47
Otsi:

Ava täpsem otsing