Tallinna Vesi nõuab 90 miljonit eurot

Romet Kreek 05. mai 2014, 09:43

Tallinna Vesi esitas reedel Tallinna halduskohtule kahjunõude konkurentsiameti vastu, et vältida rahalise nõudeõiguse aegumist, teatas vee-ettevõte börsile.

2. mail 2011 keeldus konkurentsiamet ettevõtte hinnataotluse kooskõlastamisest. Seadusest lähtuvalt tuleb rahaline kahjunõue esitada kolme aasta jooksul esialgse nõudeõiguse tekkimisest.

Tallinna Vesi taotleb konkurentsiametilt võimalike kahjude hüvitamist, mille kogusumma lepinguperioodi lõpuni 2020. aastal ületab 90 miljonit eurot. Sellises mahus kompensatsiooninõue kohaldub juhul, kui hinnad jäävad 2020. aastani muutmata.

Ettevõttel hinnangul on üle 50 miljoni euro nõude summast juba tekkinud kahju, mille on põhjustanud konkurentsiameti õigusvastane tegevus mitte kooskõlastada tariife aastatel 2011-2013. Hindade kooskõlastamata jätmine on juba avaldanud ning avaldab mõju perioodile 2011-2020. Ülejäänud kahju tekkimist on võimalik vältida eeldusel, et konkurentsiamet lõpetab õigusvastase tegevuse, märgib Tallinna Vesi.

Arvestatud kahju suurus põhineb müüdava veeteenuse kogustel ning teenuslepingus määratletud veeteenuste hinnamehhanismi rakendamisel perioodil 2011-2020 võrreldes praegu kehtivate hindadega. Kahjunõude lõplik suurus sõltub tarbijahinnaindeksi muutustest ja veeteenuste tarbimise tegelikest kogustest aastatel 2014-2020.

Konkurentsiamet on alates 2011. aasta maist keeldunud rahuldamast ettevõtte esitatud veeteenuse hinnataotlusi, olgugi et Eesti kohtud on tunnistanud Tallinna Vee ning Tallinna linna vahel sõlmitud teenuslepingu tariife puudutava osa halduslepinguks, vahendab ettevõtte pressiteade. Halduslepingut peab riik haldusmenetluse seaduse alusel järgima kuni lepingu muutmise või kehtetuks tunnistamiseni. Esitatud hinnataotlused on täiel määral vastavuses Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) toetatud erastamislepinguga, mille kiitis 2000. aastal heaks ka Eesti valitsus.

Vastavalt teenuslepingule on ettevõttel võimalik veeteenuste hinda tõsta tarbijahinnaindeksi muutuse võrra. Kokkuleppeliselt on uute hindade arvestusperioodiks selle aasta juuni lõpuni arvestatud 12 kuu tarbijahinnaindeksi muutus.

Tarbijahinnaindeks on ajavahemikus 2009. a. juuni kuni 2013. a. juuni tõusnud 17,1% võrra, mis on kumulatiivses vastavuses ettevõte esitatud hinnatõusutaotlustega: 3,5% alates 1. jaanuarist 2011. a., 4,9% alates 1. jaanuarist 2012. a., 3,9% alates 1. jaanuarist 2013. a., ning 3,8% alates 1. jaanuarist 2014. a.

Järgneva kohtuistungi kuupäev ei ole veel teada. 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2014, 13:30
Otsi:

Ava täpsem otsing