USAs tekitab muret süvenev palgaerinevus piirkondade vahel

Mait Kraun 13. august 2014, 23:18

Sissetulekute erinevus USA rikkamate ja vaesemate metropolialade vahel on jõudnud rekorditeni. See on tekitanud olukorra, kus riiklikult on toimumas ebaühtlane kinnisvaraturu taastumine, mis omakorda hoiab tagasi terve majanduse taastumist.

Erinevused on aegade jooksul suurenenud ja vähenenud, kuid pärast finantskriisi algust on suhe tõusnud kõigi aegade rekordini. See paneb poliitikuid muretsema.

USA kaubandusministeeriumi ja tööministeeriumi andmeid analüüsis veebileht Trulia, kes leidis, et vahe rikkamate ja vaesemate regioonide vahel on kõrgeimal tasemel alates 1969. aastast – ühtlasi on tegemist ka aastaga, mil üldse andmeid koguma hakati.

Uuring näitab, et rikkuselt 10. kohal olevas Bostonis on sissetulek ühe inimese kohta 61 protsenti suurem kui näiteks 90. kohal asuvas Cincinnatis. 1976. aastal oli 10. ja 90. koha vahe kõige väiksem – 36 protsenti. Vastavateks regioonideks olid tol ajal San Franscisco ja El Paso.

Ebaühtlane tööturu taastumine on tähendanud USAs piirkondade erinevuste süvenemist töökohtade loomisel ning palkade kasvus. See on omakorda süvendanud kinnisvaraturu erinevusi.

„Eluaseme turud arenevad väga erineva kiirusega, osaliselt tänu sellele, et tööturg pole geograafiliselt piisavalt painduv. Teatud majandussektoritel läheb paremini kui teistel – ka see tekitab erinevusi kinnisvaraturul,“ ütles Fannie Mae ökonomist Mark Palim.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2014, 23:18
Otsi:

Ava täpsem otsing