Rootsi sotsid tahavad panustada õpetajasse miljardeid

Sirje Rank 18. august 2014, 17:01

Septembris on Rootsis parlamendivalimised ning haridus on pärast külma dušši PISA testi tulemustest üks olulisemaid teemasid valimisdebatis.

Täna ütles Sotsiaaldemokraatliku partei juht Stefan Löfven, et sotsid tahavad tõsta õpetajate taset ja elukutse atraktiivsust, olles valmis igal aastal täiendavalt panustama 3,5 miljardit Rootsi krooni, vahendas agentuur TT.

"Õpetajaks õppimine ja õpetajana töötamine peab ennast ära tasuma," ütles Löfven täna ajakirjanikega kohtudes. Tõuseksid nii õpetajate palgad kui ka õpetajatele esitatavad kutsenõuded.

Reformi on kavas rahastada pankade suuremast maksustamisest, millest võiks täiendavalt laekuda 4 miljardit Rootsi krooni aastas.

"Tahame pankade maksukoormust suurendada. Näeme, et pangad võiksid veidi enam kooli toetada, et meie lapsed Rootsis saaksid eluks parema stardi," ütles sotside majanduspoliitika eestkõneleja ja valimisvõidu korral rahandusministri kandidaat Magdalena Andersson.

Rootsi peaministri partei Moderaatide kõneisik haridusküsimustes Tomas Tobé kommenteeris, et pangamaksust loodetud summasid on juba lubatud mitmeks erinevaks otstarbeks. "Kõigile kõike lubada ei saa. See ei ole tõsiseltvõetav," märkis ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2014, 17:01
Otsi:

Ava täpsem otsing