Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Maksuamet huvitub Savisaare reisidest

02. oktoober 2014, 15:27
Tallinna linnapea Edgar Savisaar minemas Šotsi olümpiale.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141002/NEWS/141009905/AR/0/AR-141009905.jpg

Tallinna linnapea Edgar Savisaare tööreiside iga-aastast kalendrit iseloomustab üks-kaks nädalast visiiti mõnda eksootilisse paika. Äripäevale teadaolevalt uurib maksuamet, kas linnajuhtide reisid on ikkagi täitnud töiseid eesmärke.

Savisaar on alates 2012. aasta algusest lähetanud end üheksal korral tööreisile Venemaale, samas näiteks Lätti on ta töövisiite teinud vaid kolm ja Soome ühe ainsa.

Venemaa-lembuse kõrval iseloomustab Savisaare tööreiside iga-aastast kalendrit üks-kaks nädalast visiiti mõnda eksootilisse paika. Tekib küsimus, kas kõik linnapea ja ka tema alluvate reisid on ikkagi täitnud töiseid eesmärke? Äripäevale teadaolevalt uurib seda ka maksu- ja tolliamet.

Maksuameti huvi järgnes Äripäeva artiklile

Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Hanno Matto kinnitas, et maksuamet tunneb detailset huvi keskerakondlastest linnajuhtide välislähetuste vastu. See huvi järgnes Äripäeva paljastatud asjaolule, et osa Savisaare Sotši olümpiamängude külastamise kulusid kattis linnavalitsus. Tõstatasime siis küsimuse, kas tegemist oli erisoodustusega.

Äripäevale avaldas linnavalitsus linnajuhtide välislähetuste käskkirjad ja kulude andmed alles pärast kolm kuud kestnud vaidlemist ja andmekaitse inspektsiooni sekkumist. Savisaare Venemaa-lembuse kõrval paistab andmetest silma, et naaberriikide kõrval on Tallinna linnajuhid leidnud ohtralt põhjuseid käia nädal või kauemgi kestvatel kaugetel tööreisidel. Keeruline on hinnata nende kaugemate ja kulukamate lähetuste vajalikkust, kuna Äripäevale avaldatud lähetuskäskkirjad on üsna napid ja sisaldavad enamasti vaid märkeid nagu "kohtumine", "läbirääkimised" või mõne konverentsi nimi.

Kontroll puudub

Edgar Savisaar viibib paarinädalasel puhkusel, mistõttu tema kommentaari oma lähetuste valikule saame vahendada edaspidi. Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Toomas Vitsut selgitas aga, et volikogu puutub linnajuhtide lähetustega kokku siis, kui revisjonikomisjon peaks otsustama seda valdkonda kontrollida. Muud kontrolli lähetuste üle volikogu ei teosta.

Revisjonikomisjoni-poolne lähetuste kontrollimine on aga paraku tulemuslik vaid teoorias. Nimelt omab Tallinnas teatavasti ainuvõimu Keskerakond ning revisjonikomisjon ei saa oma küsimustele ammendavaid vastuseid. Linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, opositsioonis olev sotsiaaldemokraat Matto on Äripäevas kirjutanud, et esindusfunktsiooni läbipaistvusega on Tallinnal probleeme olnud pidevalt ja trend on selgelt süvenev. Ta kinnitas ka nüüd, et ammendavaid vastuseid päringutele ei järgne.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut (vasakul)

Savisaare sagedaste Venemaa-lähetuste kohta ütles volikogu juht Vitsut, et ei saa võrrelda, milline sihtkoht on olulisem ja milline mitte, kuid nii Moskva kui ka Peterburi on Tallinna sõpruslinnad olnud läbi aegade, sõltumata riikidevahelistest pingetest. "Mina pean seda väga oluliseks, et kontaktid säiliksid ka pingelisel ajal, sest kui kontaktid katkestada, peab nullist alustama," sõnas Vitsut sõpruslinnade kohta Venemaal.

Kirevad sihtkohad

Hiina, Vietnam, Iisrael, USA, Singapur, Armeenia, Kasahstan - need on vaid mõned Tallinna linnajuhtide tööreiside sihtkohad paari viimase aasta jooksul. Euroopa Liidu riikidest käidi enim Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal ja Belgias.

Ühe lähetuse maksumuse ülekaaluka rekordi tegi linnapea Edgar Savisaar, kes 2012. aastal kulutas oma 8-päevasele Vietnami lähetusele üle 7300 euro. See tähendab, et iga Savisaare lähetusepäeva kohta kulus pea 1000 eurot. Kusjuures kogukulu linnavalitsuse kukrust oli umbes topelt suurem, sest linnapead saatis lähetuses ka üks ametnikest. Teatavasti ei reisi Savisaar reeglina üksi, teda saadab vähemalt üks, kui mitte mitu ametnikku. Sageli on Savisaar maailma näidanud oma noortele naissoost nõunikele.

Tallinna volikogu esimehe Vitsuti sõnul ei saa lähetusi hinnata nende maksumuse järgi. "Kui me hindaks lähetust hinna järgi, siis poleks mõtet Soomest kaugemale üldse minnagi. Meil on partnereid nii Euroopas, Ameerikas kui ka Aasias," sõnas Vitsut. Tema sõnul tuleb vaadata lähetuse sisu, mitte maksumust.

Kisub Hiinasse

Kui liikuda Savisaare kulukast Vietnami-lähetusest edasi, siis ligi 2500 eurot kulutas Savisaar Torino ja Monaco külastamiseks, et olla kohal Tallinnast alanud elektriautode maratoni finišis ja kohtuda teiste kohale tulnud linnapeadega. Enam kui 2700 eurot läks maksma tema sõit Hiinasse konverentsile ettekannet pidama ja ligi 2500 eurot linna raha kulus meeri lähetamisele Brüsseli kaudu Iisraeli, kus toimus kohtumisi ja muusikafestival.

Linnavalitsuse liikmetest on Savisaare järel teine suurem välislähetustele kulutaja olnud abilinnapea Taavi Aas. Näiteks eelmisel aastal külastas Aas erinevaid üritusi Itaalias, Prantsusmaal, Austrias, Belgias, Slovakkias ja Soomes ning käis ühistranspordi süsteemiga tutvumas Hiinas. Hiinat külastasid mullu ka Eha Võrk ja Arvo Sarapuu, Savisaar käis Hiinas tunamullu.

Äripäeva küsimustele oma välislähetuste kohta vastas Taavi Aas vaid ühe lausega: "Lähetused on reeglina seotud kureeritava valdkonna ja linna esindamisega."

Mihhail Kõlvarti lähetustest torkab silma 2012. aasta viiepäevane lähetus Kasahstani, mille eesmärk lähetuskäskkirja järgi oli kohtumised Astana linnavalitsuses. Kõlvart selgitas, et käis ses lähetuses Kasahstani saatkonna ja Astana linnavalitsuse ametlikul kutsel ning ööbimiskulu kattis vastuvõtja. "Kohtusin Astana aselinnapeaga, teemaks oli kultuurialane koostöö linnade vahel. Samas olin ma ametlik rahvusvaheline vaatleja Kasahstani parlamendivalimistel," märkis ta.

Mullu käis Kõlvart New Yorgis maailma kõige intelligentsema linna valimise üritusel, millele kulus linnaeelarvest üle 2500 euro. Kõlvart esines üritusel enda sõnul kahe ettekandega, lisaks pälvis Tallinn ühes mitme teise linnaga maailma intelligentseima linna tiitli.

Kõik ei reisi laialt

Tagasihoidlikud lähetustes käijad on abilinnapead Kalle Klandorf ja Arvo Sarapuu. Sarapuu külastas mitmeid välisriike 2012. aastal, mil ta oli linnavalitsuses alles üpris uus liige, kuid nüüd saab ta enda sõnul lausa noomida, et nii vähe lähetustes käib. Näiteks mullu ei käinud Sarapuu mitte üheski välislähetuses. "Ma ütlen ausalt, et mina valin lähetusi selle järgi, kus on võimalikult vähe lennusõitu," nentis Sarapuu. Sarnaselt Sarapuule on ka Klandorf käinud vaid üksikutes lähetustes.

Abilinnapea Merike Martinson pole samuti suur tööreisidel käija, tema on külastanud üksnes organisatsiooni Euroopa Linnad Narkootikumide Vastu üritusi erinevais riikides.

Kokkuvõttes on Tallinna linnajuhtide seas nii agaraid tööreisidel käijaid, kes leiavad põhjuseid eksootilisteks lähetusteks, kui ka neid, kes reisivad minimaalselt. Lähetuste sisu ja otstarbekuse üle aga sisuliselt kontroll puudub, kuna revisjonikomisjoni päringutele ei pruugi linnajuhid lihtsalt ammendavalt vastata.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2014, 15:27
Otsi:

Ava täpsem otsing