Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksuamet huvitub Savisaare reisidest

    Tallinna linnapea Edgar Savisaar minemas Šotsi olümpiale. Foto: Karli Saul/Scanpix

    Tallinna linnapea Edgar Savisaare tööreiside iga-aastast kalendrit iseloomustab üks-kaks nädalast visiiti mõnda eksootilisse paika. Äripäevale teadaolevalt uurib maksuamet, kas linnajuhtide reisid on ikkagi täitnud töiseid eesmärke.

    Savisaare Vietnami lähetus lõi teisi pika puuga

    7323 eurot: Edgar Savisaare 8-päevane lähetus Vietnami, Hanoisse. Savisaar esines ettekandega INTA aastakongressil. Kongress kestis 3 päeva.

    2725 eurot: Edgar Savisaare 6-päevane lähetus Hiinasse. Savisaar osales ettekandega konverentsil ja lisaks West Lake EXPO avamisel.

    2545 eurot: Mihhail Kõlvarti 7-päevane lähetus USAsse New Yorki. Toimus maailma intelligentseima linna valimise üritus.

    2545 eurot: Taavi Aasa 8-päevane lähetus Hiinasse. Aas tutvus Chengdu tasuta ühistranspordi süsteemi ja innovatsioonistruktuuridega.

    2485 eurot: Edgar Savisaare 6-päevane lähetus Brüsselisse ja sealt edasi Iisraeli, Tel Avivi. Tel Avivis toimusid läbirääkimised linnavalitsuses ja muusikafestivali Mustonenfest avamine.

    2446 eurot: Edgar Savisaare 3-päevane lähetus Itaaliasse Torinosse ja Monacosse Monte Carlosse. Toimus Tallinn-Monte Carlo elektriautode maraton ja kohtumine linnapeadega.

    2083 eurot: Edgar Savisaare 8-päevane lähetus Singapuri maailma linnapeade tippkohtumisele. Üritus kestis kava järgi 4 päeva.

    2049 eurot: Arvo Sarapuu 9-päevane lähetus Hiinasse. Lähetuse eesmärk oli Eesti kultuurilinnade võrgustiku tutvustamine ja partnerlinnadega koostöövõimaluste arutamine.

    2045 eurot: Taavi Aasa 4-päevane lähetus Itaaliasse Rooma. Toimus CIVITAS MIMOSA projekti lõppkonverents.

    1668 eurot: Edgar Savisaare 5-päevane lähetus Venemaale Peterburi. Lähetuse eesmärk oli käskkirja kohaselt kohtumine Peterburi Vene ja Eesti ettevõtjatega.

    Savisaar on alates 2012. aasta algusest lähetanud end üheksal korral tööreisile Venemaale, samas näiteks Lätti on ta töövisiite teinud vaid kolm ja Soome ühe ainsa.Venemaa-lembuse kõrval iseloomustab Savisaare tööreiside iga-aastast kalendrit üks-kaks nädalast visiiti mõnda eksootilisse paika. Tekib küsimus, kas kõik linnapea ja ka tema alluvate reisid on ikkagi täitnud töiseid eesmärke? Äripäevale teadaolevalt uurib seda ka maksu- ja tolliamet.Maksuameti huvi järgnes Äripäeva artiklileTallinna linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Hanno Matto kinnitas, et maksuamet tunneb detailset huvi keskerakondlastest linnajuhtide välislähetuste vastu. See huvi järgnes Äripäeva paljastatud asjaolule, et osa Savisaare Sotši olümpiamängude külastamise kulusid kattis linnavalitsus. Tõstatasime siis küsimuse, kas tegemist oli erisoodustusega.Äripäevale avaldas linnavalitsus linnajuhtide välislähetuste käskkirjad ja kulude andmed alles pärast kolm kuud kestnud vaidlemist ja andmekaitse inspektsiooni sekkumist. Savisaare Venemaa-lembuse kõrval paistab andmetest silma, et naaberriikide kõrval on Tallinna linnajuhid leidnud ohtralt põhjuseid käia nädal või kauemgi kestvatel kaugetel tööreisidel. Keeruline on hinnata nende kaugemate ja kulukamate lähetuste vajalikkust, kuna Äripäevale avaldatud lähetuskäskkirjad on üsna napid ja sisaldavad enamasti vaid märkeid nagu "kohtumine", "läbirääkimised" või mõne konverentsi nimi.Kontroll puudubEdgar Savisaar viibib paarinädalasel puhkusel, mistõttu tema kommentaari oma lähetuste valikule saame vahendada edaspidi. Tallinna linnavolikogu esimees, keskerakondlane Toomas Vitsut selgitas aga, et volikogu puutub linnajuhtide lähetustega kokku siis, kui revisjonikomisjon peaks otsustama seda valdkonda kontrollida. Muud kontrolli lähetuste üle volikogu ei teosta.Revisjonikomisjoni-poolne lähetuste kontrollimine on aga paraku tulemuslik vaid teoorias. Nimelt omab Tallinnas teatavasti ainuvõimu Keskerakond ning revisjonikomisjon ei saa oma küsimustele ammendavaid vastuseid. Linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees, opositsioonis olev sotsiaaldemokraat Matto on Äripäevas kirjutanud, et esindusfunktsiooni läbipaistvusega on Tallinnal probleeme olnud pidevalt ja trend on selgelt süvenev. Ta kinnitas ka nüüd, et ammendavaid vastuseid päringutele ei järgne.
    Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut (vasakul)Foto: Erik Prozes
    Savisaare sagedaste Venemaa-lähetuste kohta ütles volikogu juht Vitsut, et ei saa võrrelda, milline sihtkoht on olulisem ja milline mitte, kuid nii Moskva kui ka Peterburi on Tallinna sõpruslinnad olnud läbi aegade, sõltumata riikidevahelistest pingetest. "Mina pean seda väga oluliseks, et kontaktid säiliksid ka pingelisel ajal, sest kui kontaktid katkestada, peab nullist alustama," sõnas Vitsut sõpruslinnade kohta Venemaal.Kirevad sihtkohadHiina, Vietnam, Iisrael, USA, Singapur, Armeenia, Kasahstan - need on vaid mõned Tallinna linnajuhtide tööreiside sihtkohad paari viimase aasta jooksul. Euroopa Liidu riikidest käidi enim Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal ja Belgias.Ühe lähetuse maksumuse ülekaaluka rekordi tegi linnapea Edgar Savisaar, kes 2012. aastal kulutas oma 8-päevasele Vietnami lähetusele üle 7300 euro. See tähendab, et iga Savisaare lähetusepäeva kohta kulus pea 1000 eurot. Kusjuures kogukulu linnavalitsuse kukrust oli umbes topelt suurem, sest linnapead saatis lähetuses ka üks ametnikest. Teatavasti ei reisi Savisaar reeglina üksi, teda saadab vähemalt üks, kui mitte mitu ametnikku. Sageli on Savisaar maailma näidanud oma noortele naissoost nõunikele.Tallinna volikogu esimehe Vitsuti sõnul ei saa lähetusi hinnata nende maksumuse järgi. "Kui me hindaks lähetust hinna järgi, siis poleks mõtet Soomest kaugemale üldse minnagi. Meil on partnereid nii Euroopas, Ameerikas kui ka Aasias," sõnas Vitsut. Tema sõnul tuleb vaadata lähetuse sisu, mitte maksumust.Kisub HiinasseKui liikuda Savisaare kulukast Vietnami-lähetusest edasi, siis ligi 2500 eurot kulutas Savisaar Torino ja Monaco külastamiseks, et olla kohal Tallinnast alanud elektriautode maratoni finišis ja kohtuda teiste kohale tulnud linnapeadega. Enam kui 2700 eurot läks maksma tema sõit Hiinasse konverentsile ettekannet pidama ja ligi 2500 eurot linna raha kulus meeri lähetamisele Brüsseli kaudu Iisraeli, kus toimus kohtumisi ja muusikafestival.Linnavalitsuse liikmetest on Savisaare järel teine suurem välislähetustele kulutaja olnud abilinnapea Taavi Aas. Näiteks eelmisel aastal külastas Aas erinevaid üritusi Itaalias, Prantsusmaal, Austrias, Belgias, Slovakkias ja Soomes ning käis ühistranspordi süsteemiga tutvumas Hiinas. Hiinat külastasid mullu ka Eha Võrk ja Arvo Sarapuu, Savisaar käis Hiinas tunamullu.Äripäeva küsimustele oma välislähetuste kohta vastas Taavi Aas vaid ühe lausega: "Lähetused on reeglina seotud kureeritava valdkonna ja linna esindamisega."
    Mihhail Kõlvarti lähetustest torkab silma 2012. aasta viiepäevane lähetus Kasahstani, mille eesmärk lähetuskäskkirja järgi oli kohtumised Astana linnavalitsuses. Kõlvart selgitas, et käis ses lähetuses Kasahstani saatkonna ja Astana linnavalitsuse ametlikul kutsel ning ööbimiskulu kattis vastuvõtja. "Kohtusin Astana aselinnapeaga, teemaks oli kultuurialane koostöö linnade vahel. Samas olin ma ametlik rahvusvaheline vaatleja Kasahstani parlamendivalimistel," märkis ta.Mullu käis Kõlvart New Yorgis maailma kõige intelligentsema linna valimise üritusel, millele kulus linnaeelarvest üle 2500 euro. Kõlvart esines üritusel enda sõnul kahe ettekandega, lisaks pälvis Tallinn ühes mitme teise linnaga maailma intelligentseima linna tiitli.Kõik ei reisi laialtTagasihoidlikud lähetustes käijad on abilinnapead Kalle Klandorf ja Arvo Sarapuu. Sarapuu külastas mitmeid välisriike 2012. aastal, mil ta oli linnavalitsuses alles üpris uus liige, kuid nüüd saab ta enda sõnul lausa noomida, et nii vähe lähetustes käib. Näiteks mullu ei käinud Sarapuu mitte üheski välislähetuses. "Ma ütlen ausalt, et mina valin lähetusi selle järgi, kus on võimalikult vähe lennusõitu," nentis Sarapuu. Sarnaselt Sarapuule on ka Klandorf käinud vaid üksikutes lähetustes.Abilinnapea Merike Martinson pole samuti suur tööreisidel käija, tema on külastanud üksnes organisatsiooni Euroopa Linnad Narkootikumide Vastu üritusi erinevais riikides.Kokkuvõttes on Tallinna linnajuhtide seas nii agaraid tööreisidel käijaid, kes leiavad põhjuseid eksootilisteks lähetusteks, kui ka neid, kes reisivad minimaalselt. Lähetuste sisu ja otstarbekuse üle aga sisuliselt kontroll puudub, kuna revisjonikomisjoni päringutele ei pruugi linnajuhid lihtsalt ammendavalt vastata.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.