Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Asjatundja nõuanne: kuidas valida šokolaadi?

29. november 2014, 09:45
Šokolaaditrühvlid
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141129/NEWS/141129666/AR/0/AR-141129666.jpg

Saabuval pühadehooajal on kindla peale minek lisada kingikotti tükike kvaliteetset šokolaadi. Millega selle maiuse puhul arvestada, selgitab Chado teepoe omanik Steve Kokker.

VALIKU TEGEMINE: Šokolaadimaailmas on suur kvaliteedivahe masstoodangu ja käsitööšokolaadide vahel. Tööstuslikult toodetava šokolaadi valmistamiseks kasutatakse madala kvaliteediga kakaoube, mida kasvatakse istandustes, kus kasutatakse pestitsiide.
Käsitööšokolaadi tootjad toodavad alla 5% tervest maailma šokolaaditoodangust. Kingina ma soovitaksingi osta šokolaadi väikestelt tootjatelt, kelle äri aluseks on jätkusuutlikkus ja ökoloogilisus. Sellised on näiteks Original Beans, Akesson, Saveurs et Nature.

REGIOONID: Olemas on kolme sorti kakaoube, millest peaaegu kõik šokolaadid tehakse: forastero, trinitario ja criollo. Ometi nende maitseerinevused on väga erinevad ja pakuvad elu lõpuni avastamisrõõmu, sest neil on olemas mitmeid alamliike.
Aafrika kakaooad on tavaliselt tugevama maitsega kui Ladina-Ameerika omad. Näiteks firma Francois Pralus toodab iga šokolaaditahvli ubadest, mis on pärit erinevast riigist.

INFO PAKIL: Šokolaadi ostes tasub pakil kirjas olevat lugeda väga hoolikalt. Kui palju infot annab tootja kakaoubade kohta? Kas ja kui palju on lisatud lisaaineid peale kakao ja kakaovõi? Kas on välja toodud, kust oad pärit on? Kas valmistaja teab oma tooraine päritolu? Hind on samuti oluline faktor. Kui šokolaad on väga odav, siis on see valmistatud rafineeritud, töödeldud ja odavast masstoodanguna kasvatatud kakaooast ja võimalik et turgudel, mis soosivad lapstööjõu kasutamist istandustes. Kvaliteetne šokolaad võib olla kindlasti kallim, samas keha vajab seda vähem kui madalama kvaliteediga ubadest valmistatud šokolaadi, et tunda rahuldust.

KVALITEET: Hind määrab sageli kvaliteedi. Kindlasti mõned odavamad ja madalama kvaliteediga šokolaadid võivad maitseda väga head, aga neid tuleks rohkem võtta maiusena kui kvaliteetšokolaadina. Samuti tasub jälgida, kas šokolaad on kaotanud oma maitseomadusi täna temperatuurikõikumistele või lihtsalt hooletusele või mitte. Sellest annab märku õhuke hele kate. Tegu ei ole hallitusega, aga see on märk, et šokolaad ei ole enam värske.

KINGIIDEE: Kinkida võiks näiteks erinevatest piirkondadest pärit 4 või 5 erinevat tüüpi kakaoubadest valmistatud šokolaadi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. November 2014, 09:55
Otsi:

Ava täpsem otsing