Müncheni konverentsil võib alata leppimine Venemaaga

22. jaanuar 2016, 15:37

Ischinger Müncheni julgeolekukonverentsi juht Wolfgang Ischinger Davosi majandusfoorumil
Foto: Scanpix/REuters

Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin avaldas täna Davosi foorumil lootust, et mõne nädala pärast Münchenis toimuval julgeolekukonverentsil tehakse esimesed sammud Venemaa ja lääneriikide leppimise suunas.

Sama ideed näis tugevalt toetavat koos Kudriniga Venemaa tulevikuväljavaateid arutanud paneeldiskussioonis osalenud Müncheni julgeolekukonverentsi juht, Saksa diplomaat Wolfgang Ischinger.

„Me näeme end osana kogu maailmast,“ ütles Kudrin, kelle sõnul loodab Venemaa liituda nii OECDga kui ka naasta koostöösse teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega. „Kõik osapooled peavad praeguse kriisi uuesti läbi mõtlema. See ei juhtunud kogemata ega kunstlikel põhjustel, see juhtus, kuna ühel ajahetkel ei arvestanud me piisavalt üksteise huvidega,“ ütles Kudrin. „Loodan, et Münchenis tehakse esimesed sammud lepituse suunas, esimesed ettepanekud.“

Sama teema tõstatas Ischinger, kelle sõnul võib USA senatis küll olla neid, kes soovivad Venemaad näha võimalikult nõrgana, kuid kindlasti ei ole see Saksamaa ega Saksamaa ettevõtjate suhtumine.

„Me tahame stabiilset jõukat Venemaad, mis on meile mugav partner,“ ütles Ischinger, meenutades, kuidas parematel aegadel oli Venemaaga ärisuhetes ligi 6000 Saksa ettevõtet. „Tahame taastada normaalsed suhted,“ jätkas ta.

Sõna, mis Ischingeri sõnul on kõigi huultel, on „lahterdamine“ (inglise keeles compartmentalization). Teisisõnu erinevate teemade käsitlemine eraldi. Ehk kui Venemaaga Ukraina tõttu vastuollu mindigi, siis on vaja aru saada, et Venemaa on siiski hea ja konstruktiivne partner, nagu näitas Iraani tuumakõneluste edukas lõpule viimine. Ja ka Süüria kriisi puhul ilmutab Venemaa valmisolekut koos lahendusi otsida – äsja kohtusid taas USA ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov ja John Kerry, rääkis Ischinger.

Ta avaldas lootust, et Venemaa naaseb maailma juhtivate riikide ühendusse, mis praegu toimib ilma Venemaata jälle G7 formaadis. „Ma arvan et Venemaa väljaheitmine G8st ei olnud hea diplomaatiline samm,“ ütles Ischinger. 

„See pole lihtne, kuid see on meie huvides, et Venemaa oleks meiega ühes telgis ja ka normaalne ärikliima oleks taastatud ja Minski lepingud ellu viidud,“ ütles Ischinger. Siis saab ületada ka selle tohutu lõhe, mis valitseb praegu lääneriikide ja Venemaa narratiivides maailmas toimuva kohta, mürgitades inimestevahelisi suhteid.

„Sakslased ja venelased tegelikult armastavad teineteist,“ ütles Ischinger.

Positiivse märgina Venemaa valmisolekust dialoogiks tõi ta äsja tulnud teate, et Venemaa plaanib Müncheni julgeolekukonverentsist osa võtta mitte ainult välisminister Sergei Lavrovi isikus, mis on traditsiooniline, vaid kohale sõidab ka peaminister Dmitri Medvedev. „Ma tõlgendan seda žesti kui Venemaa hea tahte märki, et rohkem oleks dialoogi ja vähem vastuseisu,“ ütles Ischinger.

Ka Kudrin ütles, et Venemaa peaks naasma G8 riikide hulka, et aidata lahendada maailma ees seisvaid probleeme. „Usun, et sanktsiooni vähendatakse sel aastal, tuleval aastal,“ ütles Kudrin.

Geopoliitilise kriisi haripunkt hakkab seega Kudrini arvates mööda saama. Küll ei nõustunud ta seda ütlema Venemaa majanduse olukorra kohta. Seal on kriisi haripunkt nafta hinna langusest alles ees. Eriti tundis Kudrin muret investeeringute vähenemise tõttu, mis on tuleviku majanduskasvu alus.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

vaidlus 11:49 28. juuli 2016

Käibemaksu pealt kasu lõikamise vaidlus sai veelgi puid alla

Päris ehmatav oli lugeda suure rahvusvahelise firma kohalikus filiaalis teistele nõu andva spetsialisti ideed käibemaksuga manipuleerimiseks, sekkus ettevõtlusnõustaja Olavi Kärsna Äripäeva veergudel...
11:00 28. juuli 2016

Baltika kasum kasvas

23:37 27. juuli 2016

Facebookilt plahvatuslik kasv

15:45 27. juuli 2016

Maksuvaidlus kisub tuliseks

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 842 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

14:40 27. juuli 2016

Coca Cola käive alla ootuste

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

11:45 27. juuli 2016

Harju Elektri tugevad tulemused

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.