Moody's võib alandada Eesti Energia reitingut

16. veebruar 2016, 13:07

Eesti Energia Eesti Energia Iru soojuselekrijaam.
Foto: Erik Prozes

Reitinguagentuur Moody's võttis vaatluse alla Eesti Energia krediidireitingu ning võib selle alandada viimasele investeerimisjärgu astmele.

"Reitingu vaatluse alla võtmine peegeldab energia- ja toorainete hindade hiljutist langust ning Moody'se ootust, et Eesti Energia krediidinäitajad võivad järgmise kahe-kolme aasta jooksul halveneda," põhjendas agentuur pressiteates.

Kuigi Moody'se hinnangul toorainete hinnad taastuvad pikas perspektiivis, siis mõjutavad liiga kaua madalal püsivad hinnad Põhjamaade ja ka Eesti energiaturgu. Praegu on Eesti Energia reiting Baa2 tasemel, kuid see võib langeda Baa3 tasemele. See oleks madalaim investeerimisjärgu reitingu tase.

Eesti Energia finantsdirektori Andri Avila sõnul vaadab Moody's peale Eesti Energia üle ka paljude teiste Euroopa energiafirmade krediidireitingut ning otsus selle muutmise kohta peaks tulema 90 päeva jooksul.

"Energiaturgudel on 2014. aasta lõpust saadik olnud keeruline seis ning nii elektri kui ka õli hinnad on märgatavalt langenud. Loomulikult avaldavad madalad energiahinnad negatiivset mõju ka Eesti Energiale kui ühele turuosalisele," rääkis Avila.

Turgudel toimuvat Eesti Energia Avila sõnul muuta ei saa, küll aga peab ettevõte suutma olukorraga kohanduda ja muutustele kiirelt reageerima. "Meie võimuses on ise efektiivsemaks ja paindlikumaks muutuda ning leida täiendavaid kohti kulude kokkuhoiuks. Selle nimel oleme tegutsenud nii 2015. aastal ning toimetame ka edaspidi," lisas finantsdirektor.

Möödunud suvel langetas Eesti Energia krediidireitingu BBB tasemele reitinguagentuur Standard&Poor's. See tase on võrdne Moody'se Baa2 tasemega. Langetuse põhjus oli langenud müügihinnad elektrienergia ja vedelkütuste turgudel.

Madalam krediidireiting muudab üldjuhul kallimaks ettevõttevälise finantseerimise kaasamise. Eesti Energia on varem emiteerinud võlakirju Londoni börsil ning viimastel emissioonidel on firma kinnitusel osalenud ka Eesti pensionifondid. Ettevõte on aga kinnitanud, et kuna investeeringuprogramm on lõppemas ja sellele on rahastamine tagatud, ei ole kontsernil plaanis täiendavat laenuraha kaasata.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

ravimid 10:45 23. juuli 2016

Üllatus üksikapteegi pidajalt

Kui apteegiketid on mullu näidanud üsna kehva tulemust, siis üks eralditegutsev Kalamajas apteek Tallinnas on kahele omanikule kolmas aasta dividende pakkunud.
12:33 23. juuli 2016

IMF juht läheb kohtu alla

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 400 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

10:45 22. juuli 2016

Kas Apple tuleks maha kanda?

2

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:00 22. juuli 2016

Ekspress Grupp laiendab haaret

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.