Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uuenduslik ärihoone Tallinna sadamas

    Tallinna sadamaalal asuva ärihoone Explorer keskkonnasäästlikud tehnilised lahendused tagavad üürnikule pindade ökonoomse kasutuse.Foto: Capital Mill

    Tallinna sadamaalal asuva ärihoone Explorer keskkonnasäästlikud tehnilised lahendused tagavad üürnikule pindade mugava ja ökonoomse kasutuse.

    Ärihoone Explorer nimi viitab sellele, et hoone rajamisel olid eesmärgiks innovatiivsed lahendused ning Eestis seni büroohoonetele kättesaamatuks jäänud LEED Platiniumi rohemärgis, kirjutab 6. juuni Äripäev kinnisvara rubriigis.
    Tallinna sadama lähedal asuva uue ärihoone Explorer projekti taga on ettevõte Capital Mill, millel on teisigi sarnaseid projekte töös. Ettevõtte uusarenduste juhi Marko Uueda sõnul otsustati Explorer ehitada suuresti just seetõttu, et nende sadamaala esimene arendus – äri- ja büroohoone Navigator – osutus väga edukaks.
    Navigatorist kujunes Uueda sõnul piirkonnas kiiresti nõutud objekt. "Kõik üüripinnad täitusid kiiresti ning klientidelt saime positiivset tagasisidet," märkis Uueda. "Meie eesmärk ei olnud ehitada piirkonda üks või kaks ärihoonet, vaid anda tervele mereväravale uus hingamine ning kujundada sellest uus linna süda. Oleme sadamaalal pikemalt silma peal hoidnud ning leiame, et tegemist on ühe väärtuslikuma piirkonnaga Tallinnas,“ rääkis Uueda.
    Ka uue ärihoone nime valikut mõjutas varem valminud Navigator. Exploreri puhul on tegemist piirkonna ja tehniliste lahenduste mõttes sõsarprojektiga. Kui Navigator viitab nii sisult kui vormilt suunanäitamisele – see on Eestis esimene LEED Goldi sertifikaadi pälvinud hoone, siis Exploreri puhul seati veelgi kõrgemad kriteeriumid ning katsetati innovatiivsemaid lahendusi. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on USAs väljatöötatud vabatahtlik hoonete ehitamise keskkonnamõju hindamise meetod, mille eesmärk on vähendada hoonete keskkonnamõju läbi efektiivse kavandamise ja ehitamise.   
    Uueda sõnul sobib ärihoone ettevõtetele, kes hindavad rohelust töökeskkonna ümber, kaasaegset ja kontrollitavat sisekliimat ja sellest tulenevaid väiksemaid kõrvalkulusid ning lisamugavusi, nagu pesuruumid ja jalgrataste hoiuruumid, elektriautode laadimiskohad jne. Praeguseks on büroopindadest vaba veel vaid üks, 112ruutmeetri suurune vanalinnavaatega viiendal korrusel asuv pind. 

    Ärihoone Explorer

    Kai 1, Tallinn

    4500 ruutmeetrit büroopinda, esimesel korrusel lisaks 670 ruutmeetrit toitlustus- ja äripindu. Ärihoone on kuuekorruseline. Viimase korruse kahes otsas ja esimesel ning kolmandal korrusel asuvad terrassid.

    Tehnilised erilahendused:

    Ventilatsioon. Hoonesse on paigaldatud mehaaniline sissepuhke-väljatõmbe rootorsoojustagastiga ventilatsiooniseade. Esimest korrust ja bürood juhivad eraldi seadmed. Ventilatsiooni agregaadi soojustagastuse temperatuuri suhe on 78% ning ventilatsiooniagregaatide SFP (specific fan power) 1,85 kWm/s. Kõiki üüripindasid juhitakse eraldi VAV-klappidega, mis aitavad süsteemil energiat kokku hoida.

    Jahutus. Üüripinnad on varustatud ventilatsioonisüsteemidega, mida on võimalik juhtida ruumipõhiselt. Jahutusseade on valitud ökonoomne, kasuteguriga ESEER 5,1.

    Küte. Hoones on radiaatorsüsteem, mida juhitakse ruumipõhiselt.

    Energia. Kasutatud on LED-valgustust nii üldaladel kui ka evakuatsioonivalgustusena. Katusele paigaldatud päikesepaneelid toodavad hoone üldelektrivõrku aastas ca 9500 kWh. Hoonesse on paigaldatud kaks elektriautode laadimispunkti.

    Automaatika. Hoone on varustatud süsteemiga, mis võimaldab jälgida reaalajas hetkelist, pikemaajalist ja keskmist energiatarbimist eraldi kulude lõikes ja kokku. 

    Allikas: Capital Milli ehitusjuht Silver Neemelo 

    Projektile seati kõrged nõudmised
    Projekteerimistööde alustamisel oli üheks tingimuseks LEED Goldi sertifikaadi saamine hoonele. See lisas projekteerijatele täiendavad nõudmised. Praegu on sertifitseerimisprotsess jõudnud lõpusirgele.
    Capital Milli ehitusjuhi Silver Neemelo sõnul toimus enne projekteerimistöödega alustamist arhitektuurivõistlus. Tööde hulgast valis komisjon välja hoone visiooni, mida hakati koostöös ASiga Skanska projekteerima.
    Projekteerimistöödel kasutati mudel- ehk BIM-projekteerimist, mis vähendas võrreldes tavalisega projekteerimistööde kestust ja ka lõplikku maksumust. "Saime kiiresti detailse ülevaate – lõpptulemus oli juba varases projekteerimise staadiumis näha. Lisaks andis BIM-projekteerimine meile kindluse, et kõik hoone sisepinnad saavad efektiivselt kasutatud," rääkis Neemelo. "Tagantjärele saan öelda, et hoone ehitus kulges sujuvalt ja projektdokumentatsioon oli arusaadav ka alltöövõtjatele, tänu millele sujus koostöö osapoolte vahel ilma suuremate tõrgeteta,“ lisas Neemelo.
    Enim nähti Neemelo sõnul vaeva fassaadilahenduse päikesevarjestuse projekteerimisega – juba projekteerimise lähteülesandes ja arhitektuurikonkursil oli kirjas, et hoonele tuleb projekteerida väline päikesevarjestus, et tagada parem kontori sisekliima ning hoida kokku hilisematelt jahutuskuludelt.
    Projekteerimisel kasutati TTÜ abi, et paigaldada võimalikult varjestav, kuid samas siiski hea väljavaate tagav lahendus. Lisaks varjestusele panustati talviste küttekulude kontrolli all hoidmiseks fassaadi soojajuhtivusse (väärtus hoone fassaadil 0,6 W/m²K kohta).
     

    Hea sisekliima on meie jaoks hädavajalik

    Primus Advokaadibüroo vandeadvokaat Anton Sigal

    Meie advokaadibüroo on jõuliselt kasvanud ning vanad kontoriruumid jäid kitsaks. Samuti on meie jaoks oluline, et ruumid oleksid esinduslikud, kuna kontor on meie visiitkaardiks. Väga oluline on ka sisekliima, sest meie töö iseloom eeldab pikki kabinettides veedetud tunde, mistõttu parim võimalik ventilatsiooni- ja valgustuslahendus on hädavajalik.

    Eelistasime uues hoones sellist kontorit, mille saaksime lasta oma käe järgi välja ehitada. Kuna arendaja on kasutanud parimaid tehnosüsteemide lahendusi, oli see tugev argument Exploreri kasuks.

    Lisaks heale ehituskvaliteedile asub büroo Tallinna ühes kõige kiiremini arenevas piirkonnas, kus on lähiaastatel tekkimas uus ja kaasaegne linnak. Mõte kolida sellesse piirkonda meeldis nii meile kui ka meie klientidele. 

    Silmipimestav fasaadilahendus
    Hoonel on kasutatud ainulaadset fassaadilahendust – kõiki seinu katavad LED-paneelid, mis võimaldavad kuvada 360 kraadi ulatuses nii staatilist kui liikuvat pilti. Sisuliselt on kogu hoone fassaadi võimalik kasutada suure ekraanina. 
    Neemelo sõnul sooviti lisaks päiksevarjestusele teha hoonet veelgi silmapaistvamaks, mille tulemusel tekkis mõte paigaldada varjestuse sisse LED-valgusribad. "Töötasime lahenduse välja koostöös arhitekti ja ehitajaga pärast projekteerimistööde lõppemist. Fassaadile on paigaldatud umbes 105000 RGB LED-riba, mis on kõik peidetud päikesevarjestuslamellidesse,“ selgitas Neemelo.
    Maja projekteerinud arhitekt Tormi Soovälja sõnul muutis projekteerimise keerulisemaks ebakorrapärasest krundi kujust tulenev hoone kuju. Huvitav oli Soovälja sõnul hoone fassaadi varjestuse ja valgustusega tegelemine. "Uuenduslik oli LED-valgustite paigaldamine fassaadilamellidesse. Levinud on LED-ekraanide eraldi kinnitamine fassaadile, Exploreri puhul on aga juhitavad LED-valgustid integreeritud hoone fassaadielementidesse,” märkis Sooväli.
    "Hoone parema sisekliima tagamiseks kaeti klaasfassaadid vertikaalsete ja horisontaalsete lamellidega. Selline kogu fassaadi ulatuses varjestuse kasutamine ei ole büroohoonete puhul levinud," rääkis Sooväli. Väljakutseid pakkus Soovälja sõnul ka hoone tehnoseadmete n-ö peitmine, et need katuselt ei paistaks. 
    Ärihoone haldamine on tänu moodsatele seadmetele mugav ja kulutõhus – hoone automaatikasüsteem aitab haldajal hoonet mugavalt ja säästlikult majandada. Näiteks kuvab süsteem jooksvalt iga korruse ja ruumi süsinikdioksiidi taset. "Kui kusagil tõuseb süsinikdioksiid üle kriitilise taseme, avab süsteem automaatselt klapi ning lisab ventileeritavat õhku,“ selgitas Neemelo. Kuna hoone katusele on paigaldatud päikesepaneelid, näitab süsteem ka, kui palju need igal ajahetkel energiat toodavad.
    Lisaks on jälgitavad jahutusandmed – temperatuurid ja kas jahutust toodab kompressor või toimub see muul moel.   

    Privaatne ja hubane ärikeskus

    TEZ Touri avalike suhete ja reklaamijuht Svetlana Vertjanova

    Avasime Exploreri majas oma kolmanda esinduse Tallinnas. Äriklientide teeninduskontori otsustasime avada Exploreri ärihoones, kuna see sobis suurepäraselt nii oma linnakeskse asukoha kui ka ruumide kompaktsuse poolest.

    Suurte ärikeskustega võrreldes on maja privaatsem ja hubasem, lisaks kasutasime kontori viimistluses looduslikke värve. Usume, et kliendid tunnevad ennast uues kontoris oodatuna. 

    Töö käigus tehti mitmeid muudatusi
    Exploreri ärihoone ehitas AS YIT Ehitus. "Meie kui ehitaja vaatenurgast oli hoone põhiprojekt valmis juba enne hanke väljakuulutamist," märkis ettevõtte ehitusdirektor Toomas Rapp. Ta lisas, et sisuliselt tähendas see, et pigas oli arhitektuurne lahendus ja tehnosüsteemide põhiloogika.
    YIT Ehituse rolliks jäi koostöös tööde tellijaga teha hoonele tööprojekt. Rapi sõnul sai hoone lõpuni projekteerimisel alusks, et kui ärihoone oli projekteeritud eesmärgiga saada sellele LEED Goldi rohemärgis, siis töö käigus püstitati koostöös veelgi kõrgem eesmärk – LEED Platiniumi rohemärgis.  
    Rapp lisas, et keerulisemaiks väljakutseks oli alumiiniumfassaadi päiksesirmide kinnitamine, ehk vajaliku sõlme väljatöötamine koostöös fassaadiehitajaga METEK Alumiinium. “Teostada sõlm selliselt, et ei tekiks fassaadi külmasilda, oli väljakutse," märkis Rapp. "Fassaadi juures oli keeruline veel meediafassaadi tehniline lahendus – sellist suurt LED-ekraani lähiümbruses ega Skandinaavias kuskil loodud pole,” märkis Rapp.
    Töö käigus tehti ehitaja sõnul koostöös tellijaga ka mõned muudatused. Näiteks täiendati hoone kandekonstruktsiooni lahendust, mille materjaliks oli algses projektis ette nähtud raudbetoon. "Muudetud lahenduses sai kandekonstruktsioon tehtud järel-pingebetooniga, mis võimaldas vähendada armatuuri ja betooni kogust märgatavalt," märkis Rapp.
    Lisaks muudeti hoone välipiirde- ning kütte- ja ventilatsioonilahendusi. Büroopinnad varustati näiteks õhuhulka juhtivate VAV-klappidega. Rapi sõnul on igal korrusel neli büroopinda ning VAV-klapp lisati iga büroopinna sissepuhke ja väljatõmbe torustikule. "Valikusse jäid klapid, mida juhitakse igasse ruumi paigaldatud CO2-anduritega. Antud muudatus oli vajalik just LEED Platiniumi energiamärgise nõuete täitmiseks," märkis Rapp. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.