Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Tartu klassika värske vine all

    Vilde pubi ja veinibaar Vein ja Vine on leivad ja veinid ühte kappi pannud ning endise Vilde pubi ruumides avanud söögikoha nimega Vilde ja Vine. Omanike visiooni järgi peaks sellest saama veini- ja kunstiresto.

    Kunsti on esialgu veel vähe, aga Vilde ja Vine liit ongi alles väga värske. Vilde on sellesse panustanud ruumid, köögi ja töötajad, Vein ja Vine veini ja suupisted. Ühelt poolt on mul kahju, et mitte ainult Tartu, vaid ka Eesti üht vanimat ja ehtsamat Iiri pubi ei ole enam, teiselt poolt aga oligi Vilde viimastel aastatel pisut üksildane.
    Foto: Raul Mee

    Toit-jook: 7

    Teenindus: 8

    Interjöör: 5

    Kokku: 20/30st

    Kuidas Vilde oma nime sai
    Uue resto nimi väärib põiget minevikku. Kõik algas sellest, kui Tartusse elama asunud ja seal pubi avanud iirlane uuele kohale nime otsides avastas, et iirlastel ja eestlastel on peaaegu et nimekaimust kirjanikud – iirlastel Oscar Wilde ja eestlastel Eduard Vilde. Et tartlased end Iiri pubis kodusemalt tunneksid, sai nimeks Vilde. Pubi reklaaminägudena istuvad maja ees aga skulptor Tiiu Kirsipuu poolt pronksi valatult mõlemad kirjamehed, meie ­Eduard ja iirlaste Oscar. Muide, selle skulptuuri koopia kingiti 2004. aastal Iirimaal asuvale Galway linnale. Tartus jagavad kirjanikega pinki aga turistid, kellele teatavasti meeldib end koos kuulsustega pildile jäädvustada.
    Uus, Vinega täiendatud Vilde erineb vanast eelkõige suurema veinivaliku ja uue sisekujunduse poolest. Ümber kujundada on jõutud ainult peasaal, võib-olla sellepärast jäi arusaamatuks, miks uus vanast parem on või millised on olnud kujundaja eesmärgid. Varasem kujundus oma terviklikkuses ja läbimõelduses on aastakümnete jooksul majaga justkui kokku kasvanud, uuega kohanemine vajab aega. 
    Foto: Raul Mee

    Peakokk: Martin Kungla

    Omanikud: Assar Jõgar, Martin Laiapea, Urmas Rootsi ja Mihkel Oras

    Aadress: Vallikraavi 4, Tartu

    Telefon: 7 343 400

    Avatud: E-K 11.30-22.00, N 11.30-23.00, R 11.30-01.00, L 13.00-01.00

    Pearoogade hinnavahemik: 8.50-20 eurot

    http://vilde.ee/

    Kadunud on raamaturiiulid, vahetatud tapeet ning mõned lambikuplid, baariletile on lisandunud neoonsiniselt helendavad männiokastest paneelid. Lisandunud on ka veiniriiulid, linna parima vaatega terrassil pakuvad varju aga endiselt õllevabriku logoga sirmid. Ka trepikoda pole veel värskendust saanud, see mõjub lausa mahajäetult. 
    Uusi maitseid otsides kadus tasakaal
    Uue söögi-joogikoha menüü pärineb Vildelt, Vein ja Vine on seda täiendanud veinidega: iga roa juures on ka veinisoovitus. Menüü jagab road kergeteks ja pearoogadeks, kuid Tartule omaselt pole need salatid ja supid nii väga kerged midagi – rostbiifi salat täitis kõhtu vaat et rohkemgi kui kohafileega pearoog. Väiksed lisandid hoiavad meeled erksad: siin-seal natuke musta küüslauku, röstitud kappareid, sibulamoosi, karulaugukastet, koriandrit. Mõnes kohas on uusi maitseid otsides aga tasakaal paigast ära nihkunud, kohafileed täiendanud laimi-koriandrimajoneesi maitse varjutas õrna kohakala, pealegi oli seda umbes sama palju kui kartulipüreed. Rostbiifi salat ja mereannisupp olid aga tasakaalustatud maitsetega ja vägagi mõnusad. 
    Eriliseks teeb uues Vildes ja Vines võimalus toitu veiniga täiendada ka neil, kel pudelikaupa joomine üle jõu käib. Peaaegu kõiki veine müüakse ka klaasikaupa, valikus on 12 punast, 12 valget, samuti mõni roosa ja vahuvein. 
    Teenindus on juhtunud olema eriliselt krapsakas ja lahe, see tähendab mitteformaalne, mis sobib nii Vilde kui ka Vinega. 
    Loodetavasti tuleb koos omanike- ja sisuvahetusega tagasi ka aeg, kui maja oli täis inimesi, muusikat ja kunsti. 
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017Saku Gastropub, Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017Fredo, Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017Papa Joe, Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017Juur, Valukoja 10, Tallinn, aprill 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.