Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus tulumaksukord lammutab III pensionisammast

    Uus tulumaksukord lööb III pensionisambaga liitunuid.Foto: Panthermedia/Scanpix

    Uuest aastast kehtestuv tulumaksuvaba miinimumi ja tulumaksumäära arvestamise kord pöörab pea peale senise maksuarvestuse vabatahtliku pensioniga liitunud inimestel - osaku realiseerimisel võib nende tulumaksukohustus osutuda oodatust suuremaks.

    Pangad on rahandusministeeriumil palunud erakorraliste väljamaksete maksustamispõhimõtteid klientidele soodsamaks muuta, kuid tulutult. „Kuigi maksumuudatus suuremat osa kolmanda samba praegustest ja tulevastest klientidest ei mõjuta, läheb see selgelt vastuollu seni kehtinud pensioni kolmandasse sambasse kogumise soodustamise eesmärgiga. Seetõttu tekib küsimus, kas riigi selline kursimuutus oli ikka teadlik ja läbi kaalutud," märkis Äripäevale SEB Elu- ja pensionikindlustuse juhatuse liige Indrek Holst.
    Tema sõnul on SEB kevadest saadik suhelnud rahandusministeeriumiga, et tagada klientidele väljamaksete maksustamine 10- või 20protsendise tulumaksumääraga, kuid nii, et kolmanda samba väljamaksed ei osaleks maksuvaba tulu määra arvutamises. "Loodame, et riik teeb korrektuurid seaduses, mis kaitseks ka neid kliente, kel oma tuleviku kindlustamisel võib tekkida komplikatsioone. Enamuse jaoks on endiselt kolmas sammas väga hea valik pensioni kogumiseks," lisas ta.
    Millal sambast raha välja võtta?
    Luminor Pensions juhi Angelika Tageli sõnul on kindlasti vaja, et rahandusministeerium vaataks tekkinud olukorra uue pilguga üle. Luminori hinnangul on võimalik anda vabatahtlike pensionisäästude väljamaksetele erisusi nii, et need ei mõjutaks inimeste maksuvaba tulu summat. Ta juhtis tähelepanu sellele, et arvestades demograafilisi trende, nagu rahvaarvu vähenemine ja eluea pikenemine, on pensioniks säästude kogumise vajadust riik seni teadvustanud ning motiveerinud inimesi vabatahtlikult tuleviku tarvis lisavarusid koguma.
    LHV Varahaldus juhatuse esimees Mihkel Oja rõhutas, et otseselt maksustamise reeglid ei muutu, kuid inimesed peaksid kindlasti planeerima, mis viisil raha fondist välja võtta. „Nendel, kelle aastatulu on 14 400 ja 25 200 euro vahel, tasub kolmandast sambast raha väljavõtmisel mõelda, kuidas on tulumaksu mõttes sobivam – kas mitmel aastal või korraga, kas varem või hiljem. Viimane sõltub sellest, kas ja kuidas inimese aastane tulu ajas muutub. Jätkuvalt on soodsam kolmandast sambast raha välja võtta peale 55aastaseks saamist,“ ütles ta.
    Inimesed, kes kolmanda samba plaani peavad, on arusaadavalt pahased. „Pensionisambaid on propageeritud nii riigi kui fondide poolt alati kui riiklikult soodsa maksurežiimiga säästmist, kus kolmas sammas on paindlik ja läbipaistev võimalus ka ühekordsete väljaminekute katteks. Oma usaldusväärsuse on riigiga järjepidevuse eeldusega sidunud ka pangad,“ märkis opositsioonist Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht Jürgen Ligi.
    Kõik tulud ühe vitsaga 
    Väikeinvestor Kristi Saare juhtis tähelepanu, et maksusüsteemi puhul on emotsionaalselt alati parem selline variant, kui inimene on maksude deklareerimise hetkel nullis või saab veidi raha tagasi - siis ei teki ebaõiglast tunnet, et ta maksab ja maksab aasta jooksul ning deklareerides tahetakse raha veelgi juurde.
     

    Vabatahtlik pensionifond on ainus tulumaksusoodustusega kogumisviis

    Sissemaksetelt saab tagasi tulumaksu tagasi kuni 15 protsendi ulatuses kuu brutosissetulekust, kuni aastase summani 6000 eurot.

    Makseid saab suurendada, vähendada või mõneks ajaks peatada. Vajadusel saate kogutud raha ka enne pensioniiga välja võtta, väljamakselt peetakse kinni tulumaks.

    Alates 55. eluaastast, kui pensioni on kogutud üle 5 aasta, on väljamakse tulumaksumäär 10 protsenti.

    Eluaegsed väljamaksed on tulumaksuvabad. Maksu- ja tolliameti kinnitusel seadusemuudatus kolmanda samba väljamakse tingimusi ei muuda ehk see punkt jätkuvalt kehtib.

    „Uut tulumaksuvaba miinimumi süsteemi disainides on selle reegli vastu eksitud, sest süsteem on piisavalt keeruliseks tehtud, et paljudel inimestel ootab tulu deklareerides ees lisamaksunõude ebameeldiv üllatus,“ ütles ta.
    Rahandusministeerium hinnangul on kõik nii nagu plaanitud, eriti arvestades, et tulumaksumäär paljude jaoks üldiselt langeb. „Tulumaksuseaduses käsitletakse kõiki maksustatavaid tulusid sarnaselt ja pensionifondide väljamaksed pole siinkohal erand. Selles mõttes pole vahet, kas inimene teenib palgatulu, kapitalitulu või saab aasta lõpus ootamatu preemia, millega ta pole aasta alguses maksuvaba tulu arvestamisel arvestada osanud,“ ütles Äripäevale rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro. „Kui inimese aastatulu on raskesti prognoositav, siis soovitab maksuamet maksuvaba tulu arvestamisel pigem tagasihoidlik olla või teha üldse avaldus maksuvabast tulust loobumiseks. Enammakstud tulumaksu saab tuludeklaratsiooniga tagasi taotleda,“ märkis ta.
    Ligi: sigadus maksukobara varjus
    Valitsuse kobareelnõupraktika saatan on, et suured probleemid jäävad läbi vaidlemata, isegi kui nad oponendi ajusagaras kummitavad, ütleb Reformierakonna riigikogu fraktsiooni juht Jürgen Ligi.
    Järgneb Ligi kommentaar:
    "Pole avalikku tähelepanu ega luba riigikogu sõnavõttude piirangud mitmest teemast korraga rääkida.
    Kogumispensioni maksukoormuse tõstmine astmelise tulumaksuga kuulub sigaduste hulka, mis kobara varju peideti. Aga see tuleks välistada, pensionisambaid on propageeritud nii riigi kui fondide poolt alati kui riiklikult soodsa maksurežiimiga säästmist, kus kolmas sammas on paindlik ja läbipaistev võimalus ka ühekordsete väljaminekute katteks. Oma usaldusväärsuse on riigiga järjepidevuse eeldusega sidunud ka pangad.
    Me oleme kogu aeg mures olnud, et kolmandat sammast ei mõisteta hinnata, kuigi ta on soodsa disainiga, ja inimeste säästumäär on liiga madal. Praegune eksproprieerimine astmelise tulumaksu kaudu on ühelt poolt meie oktoobrirevolutsionääride kohta sümptomaatiline, ent riiklik pettus, sest riik on andnud inimestele aastakümnete pikkuse lubaduse, mis ei tohi sõltuda sellest, kui punane on parajasti poliitiline võimujaotus."

    Mis muutub?

    kolmandast sambast saab raha välja võtta :1) kas ühe või mitme väljamaksena elukindlustuslepingust või vabatahtlikust pensionifondist VÕI 2) kindlustuspensionina, kus tehakse regulaarseid makseid lepingu alusel kuni isiku surmani.

    Eluaegse kindlustuspensioni saajaid tulumaksuseaduse muudatus ei mõjuta, sest sellised väljamaksed on tulumaksuvabad ning isiku aastast maksustatud tulu ei suurenda.

    Muudatus puudutab kogujaid, kes võtavad raha välja otse fondist või kindlustuslepingust. 1) Ei puuduta isikud, kelle maksustatav tulu koos kolmanda samba väljamaksega jääb alla 14 400 euro aastas (keskmiselt 1200 eurot kuus). Nende maksuvaba tulu on endiselt 6000 eurot aastas (500 eurot kuus). Näiteks, pensionärid, kes saavad 500 eurot pensionit, saavad ilma täiendava maksukohustuseta kolmandast sambast võtta välja veel kuni 700 eurot iga kuu. 2) Puudutab isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on kuni 14 400 eurot aastas, kuid kelle sissetulek tõuseb üle 14 400 euro kolmanda samba väljamakse tõttu. Nendel inimestel hakkab kolmanda samba väljamakse vähendama maksuvaba tulu suurust, mis muidu oleks 6000 eurot aastas. Vähenenud maksuvaba tulu arvelt tuleb tasuda tulumaks. Maksimaalne täiendav kohustus on 1200 eurot aastas, kuid sõltuvalt väljavõetavast summast võib olla ka väiksem. Ometi, kui võrrelda olukorda tänase kehtiva reeglistikuga, kaotab isik talle täna ettenähtud maksuvaba tulu 2169 eurot , mis lisab maksukohustust maksimaalselt kuni 432 eurot, mis on 20 protsenti tänasest 2160 maksuvabast tulust. Näiteks, kui isiku maksustatav tulu on 12 000 eurot aastas ning ta võtab kolmandast sambast välja aasta jooksul 7800 eurot, väheneb tema maksuvaba tulu 6000 eurolt 3000 eurole ning tal tekib kohustus maksta juurde 600 eurot tulumaksu. 3) Puudutab isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on vahemikus 14 400 -25200 eurot aastas, kuid kelle sissetulek suureneb tänu kolmanda samba väljamaksele. Nende maksuvaba tulu on juba ilma kolmanda samba väljamakseta väiksem kui 6000 eurot ning kolmanda samba väljamakse vähendab seda veelgi.4) Ei puuduta isikuid, kelle maksustatav tulu ilma kolmanda samba väljamakseta on üle 25200 euro aastas (2100 eurot kuus). Nendel ei ole maksuvaba tulu enam ette nähtud ning väljamaksed kolmandast sambast ei mõjuta kuidagi nende maksuolukorda.

    Allikas: SEB Elu- ja pensionikindlustus

    .
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.