Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksumaksjate liit valis sõbra ja vaenlase

    Foto: Scanpix/Panthermedia

    Eesti Maksumaksjate Liit valis 2017. aasta maksumaksja sõbraks president Kersti Kaljulaidi ning vaenlaseks tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski.

    Sõbra tiitli sai president Kersti Kaljulaid magustatud joogi maksu seaduse väljakuulutamata jätmise eest. Uue maksu lisandumine oleks andnud piirikaubandusele veelgi rohkem hoogu ning süvendanud kahjulikke tagajärgi Eesti majandusele ja Eesti inimeste tervisele, põhjendas liit ppressiteates.
    Vaenlase tiitli sai töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski ebaõnnestunud aktsiisipoliitika eest. Alkoholiaktsiisi ülemäära järsk tõus on toonud kaasa massilise piirikaubanduse, mis kahjustab Eesti majandust ja riigieelarvet, soodustab salakaubandust ja musta turgu ega ole pannud eestlasi vähem jooma — pigem vastupidi. Lisaks odavale alkoholile ostavad Eesti elanikud Lätist rohkelt ka muid kaupu ja teenuseid. Veelgi enam võib Eesti maksutulusid aga vähendada soomlaste ostureiside lõppemine. EML on seisukohal, et ei piisa tulevaste aastate aktsiisitõusude ärajätmisest, vaid 2017. aasta aktsiisitõusud tuleb tagasi pöörata.
    Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liidu tegevust finantseeritakse liikmemaksudest ning kaupade ja teenuste müügist saadud tulust.
    Varasemate aastate sõbrad ja vaenlased
    2016
    Maksumaksja sõbra tiitlit välja ei antud.
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus kahe otsuse eest: mitte nõuda tagasi Ärma talule makstud toetust ja umbes 200 000 eurot maksnud disainiprojekt. 
    2015 
    Maksumaksja sõbra tiitel jäi välja andmata
    Maksumaksja vaenlase tiitli said Mihhail Stalnuhhin ja Priit Toobal, riigikogu liikmetena kuritarvitasid kuluhüvitisi, lastes hüvitada abikaasale ja pojale kasutamiseks antud auto liisingumaksed või tankides lühikese aja jooksul ebamõistlikult suure koguse autokütust. 
    2014 
    Maksumaksja sõbra tiitli sai Eesti Vabaerakond, kes konkureeris valimistel edukalt „vanade erakondadega", saamata sentigi toetust riigieelarvest.  
    Maksumaksja vaenlase tiitli said Reformierakond ja endine rahandusminister Jürgen Ligi mitmete ettevõtluskeskkonda halvendavate, bürokraatiat kasvatavate ja maksukoormust tõstvate seadusemuudatuste läbisurumise eest.
    2013 
    Maksumaksja sõbra tiitli sai president Toomas-Hendrik Ilves selle eest, et jättis välja kuulutamata käibemaksuseaduse muutmise seaduse, mis oleks pannud ettevõtjatele kohustuse hakata esitama käibedeklaratsiooni lisas detailset infot oma tehingute kohta. 
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai rahandusminister Jürgen Ligi, kes algatas ebaõiglasi ja maksumaksjate halduskoormust suurendavaid seaduseelnõusid (käibedeklaratsiooni lisa, sõiduautode käibemaksupiirang). 
    2012 
    Maksumaksja sõbra tiitli sai Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik Eesti Pan­ga reformide eest.  
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lennukompanii AS Estonian Air halva juhtimise eest. 
    2011 
    Maksumaksja sõbra tiitlit välja ei antud.
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai sotsiaalminister Hanno Pevkur ning maksumaksja vaenlase abilise tiitli peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi töötuskindlustusmakse määra vähendamata jätmise eest.
    2010
    Maksumaksja sõbra tiitli said Harku Vallavalitsus ja 14 volikogu liiget ning Jõgeva Vallavalitsus ja 14 volikogu liiget, kes algatasid ja võtsid vastu otsuse vabastada nendes valdades 2011. aastal elanike kodualune maa maamaksust. 
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai Tallinna volikogu koalitsioon ja linnavalitsus eesotsas linnapea Edgar Savisaarega müügimaksu ja paadimaksu kehtestamise eest Tallinnas. 
    2009
    Maksumaksja sõbra tiitli sai õiguskantsler Indrek Teder  käibemaksutõusu vaidlustamise eest.
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav asutuse halva töökorralduse ja riigile kulukate kohtuprotsesside eest.
    2008
    Maksumaksja sõbra tiitli sai tarbijakaitseamet, kes hoolimata tagasihoidlikust eelarvest üritab kaitsta tarbijaid ka valdkondades, mis peaksid kuuluma teiste asutuste pädevusse. 
    Maksumaksja vaenlase tiitli sai finantsinspektsioon, kes elas pankade laenuralli turjal head elu ja kaitseb rohkem panku, kui nende kliente. 
    2007
    Maksumaksja sõbra tiitel otsustati anda 18 827 inimesele, kes andsid möödunud kevadel toetusallkirja maksumaksjate liidu pöördumisele riigikogu kuluhüvitiste kava vastu.
    Maksumaksja vaenlase tiitel jäi välja andmata.
    2006
    Maksumaksja sõbraks valiti rahandusminister Aivar Sõerd, kes oli koostöövalmis ja arvestas maksumaksjate ettepanekutega.
    Maksumaksja vaenlaseks tunnistati riigikogu liikmed 202 miljoni krooni jagamise eest isiklike eelistuste alusel.
    2005
    Maksumaksja sõber: Maksumaksja, kes rabas kogu aasta tööd teha ning tekitas sellega rekordilise eelarve ülelaekumise, mida poliitikud ei suuda ära jagada.
    Maksumaksja vaenlane: vabariigi valitsus, kes põhjustas maksumaksjale meelehärmi ja kannatusi saamatuse ja otsustusvõimetuse, maksumaksjale antud lubaduste murdmise, miljardilise suhkrutrahvi ning 2009. aastaks vajalike tulumaksuseaduse üleminekusätetega tegelemata jätmise tõttu.
    2004
    Maksumaksja sõber: rahandusminister Taavi Veskimägi, kes on seisnud Eesti tulumaksusüsteemi ja rangete eelarvekriteeriumite eest Euroopa Liidus, maksukoormuse alandamise ja ettevõtlusvormide väärtustamise eest.
    Maksumaksja vaenlane: sotsiaalminister Marko Pomerants, vastustas töötukassa nõukogu plaani alandada töötuskindlustusmakse määra ja keerutas töötukassa ja tööturuameti ühinemisele viivate arengute kohta.
    2003
    Maksumaksja sõber: ajaleht Eesti Ekspress panuse eest maksuteemade asja- ja ajakohasel kajastamisel.
    Maksumaksja vaenlane: maksuamet, tulemustasust ajendatud ja ebapädevusest tingitud maksumaksja-vaenuliku tegevuse ja tegevusetuse eest, mis viisid ameti juhtimiskriisini.
    2002
    Maksumaksja sõber: õiguskantsler Allar Jõks, kes on tegevuses põhimõttekindel, tulemuslik ja kodanikualgatust hindav.
    Maksumaksja vaenlane: riigikogu rahanduskomisjon, kes rakendas puudulikult osalusdemokraatia põhimõtteid maksuseaduste eelnõude menetlemisel.
    2001
    Maksumaksja sõber: ajaleht Äripäev, kes aasta jooksul valgustas lugejaid järjekindlalt ja mitmekülgselt maksustamise teemadest, aidates sellega kaasa maksumaksjate maksuteadlikkuse kasvatamisele, maksuseaduste parendamisele ning maksukoormuse taseme jälgitavusele Eestis.
    Maksumaksja vaenlane: sotsiaalminister Eiki Nestor, kes vastutas töölepingu seaduse muutmise eest, millega kaasnes sotsiaalmaksu baasi laienemine, ning töötuskindlustuse seaduse väljatöötamise eest, mis tekitas maksumaksjatele põhjendamatut ebavõrdsust.
    2000
    Maksumaksja sõber: peaminister Mart Laar, kes viis valitsuses läbi maksukoormuse alandamise programmi.
    Maksumaksja vaenlase auhind jäi kandidaatide puudumisel välja andmata.
    1999
    Maksumaksja sõber: Eesti Reformierakond, kes täitis oma valimiseelse lubaduse kaotada maks juriidilise isiku tuludelt ning on nii sõnas kui teos hoidnud kurssi maksubaasi laiendamisele ja maksukoormuse alandamisele.
    Vaenlane: Rahvaerakond Mõõdukad (praeguse nimega Sotsiaaldemokraatlik Erakond), kes on teinud suuri jõupingutusi maksukoormuse suurendamiseks, mõeldes välja uusi makse ja taotledes olemasolevate tõstmist.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.