Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Töökaaslastega rokkimine ühendab

    Ericssoni bänd The Targets loodi kunagi IT-firmade bändide võistluse tarbeks. Kolm aastat tegutsenud bänd oli laval ka tänavusel üritusel “RockIT 2015”. Foto: Mats Õun / RockIT 2015

    Töökaaslastega bändi tegemine võimaldab kolleege paremini tundma õppida, tänu ühisele hobile sujuvad ka tööasjad paremini.

    United Motorsi müügijuhi Alari Kolgi sõnul sai ettevõtte bänd Uskumatud Mehed alguse mõttest teha kolleegidele üllatus. “Võtta punti oma maja inimesed, kes pole kunagi ühtegi pilli mänginud. Võtta kätte ja teha üks lugu,” meenutas ta. “See idee oli päris hull. Automüügiosakonnast saime kokku seitse inimest. Esimesel firmaõhtul mängisimegi kaks lugu. Kolleegidele tuli ettevõtmine tõesti suure üllatusena, kõigil olid silmad suured.”Seejärel leiti bändile professionaalne juhendaja. “Kõigepealt mängisime tuntud lugusid, mis meile endale meeldisid,” kirjeldas Kolk.
    Üle-eelmisel aastal veel peljati Firma­bändi võistlusel osaleda, aga tänavu mitte. “Oleme koos mänginud juba paar aastat ning sel aastal läks nii, et võitsime ürituse,” kirjeldas Kolk.Kolgi sõnul hirmutas teda ja bändikaaslasi algul mõte minna võõraste ette esinema, kuna suur lava ja valgustus olid võõrad. “Tagantjärele võib öelda, et saime väga positiivse kogemuse,” lisas ta. “Bändi tegemise mõte on ju tegelikult väga hea – just see, et kolleegid saavad midagi teistmoodi  koos teha. Ka tööl sujuvad asjad tänu ühisele hobile paremini.”
    Bänditegemisest oli vaimustuses ka ettevõtte juhtkond. “Meil on bändi prooviruum ja helitehnika. Lisaks moraalsele toetusele on meil ka materiaalne toetus,” kirjeldas Kolk, kelle sõnul on bänditegemine ettevõtte mainele hästi mõjunud, grupist on kirjutatud ning see on jõudnud ka televisiooni, kus muusikud kinnitasid, et ettevõttel on töötaja- ning kliendisõbralik kuvand. 
    Töötajate unistus sai teoks
    Transferwise’i värbamisspetsialisti Maiken Hiire sõnul oli ettevõttes bänd juba enne seda, kui Firma­bändi võistlust korraldama hakati.
    “Ma küsisin alati uutelt töötajatelt nende unistuste kohta ning ühes grupis oli korraga neli inimest, kes ütlesid, et nad sooviksid bändi teha,” kirjeldas Hiire. Tegu oli muusikat õppinud inimestega. “Siis ma võtsingi huvilised kokku ning järgmisel jõuluüritusel tegime juba viis pop-rock-lugu,” meenutas Hiire, kes tegeleb ettevõttes ürituste korraldamisega.
    Transferwise’i bänd Fast Flags võeti  firmas soojalt vastu. “Vaatasime, kus võiksime veel esineda, et hoida motivatsiooni üleval, ning hiljuti esinesimegi EASi konverentsi järelpeol, kus oli koos juba ligi 1000 inimest,” märkis Hiire.
    Ta lisas, et juhtkond toetab ettevõtmist igati ning laiemalt võttes hoitakse ettevõttes kõiki talente väga. Transferwise korraldab ka ettevõttesisest talentide show’d, mis näitab, kui palju andekaid inimesi ettevõttes ametis on. Ka firma suvepäevadel astuvad alati esinejatena üles oma töötajad. “Sel aastal osalesime Firmabändide võistlusel ning meile tuli kaasa elama 90 meie töötajat, mis oli väga meeliülendav,” kirjeldas Hiire.
    Võistlusel osalenud bändi võib nimetada  rahvusvaheliseks – ettevõttes on töötajaid kokku 30 rahvusest. Siinse bändi eeskujul on oma ansambli teinud ka Londoni kontor. “Meil on firmas juba kolm erinevat kollektiivi erinevate muusikastiilidega – heavy, pop ja pop-rock. Firma juhtkond üürib meile bändiruumi ning toetab ka muid ühisettevõtmisi,” lisas Hiire.
    Bänd on ettevõtte visiitkaart
    Kindlasti on muusikaline ettevõtmine positiivne nii ette­võttele kui ka neile, kes seda teevad, ütles OÜ Saarioinen tegevjuht Aivo Varem. “Kui bändil on ettevõttega seotud nimi, nagu meil Saarioinen, tähendab see bändile kindlasti ka suuremat vastutust nii laval kui ka väljaspool, sest tegemist on ettevõtte esindamisega, ettevõtte visiitkaardiga,” märkis ta.
    Firma nimega bänd näitab ettevõtte usaldust bändiliikmete ja töötajate suhtes, lisas Varem. “Oleme bändi korduvalt kasutanud firmaüritustel, ettevõtte perepäevadel, aastalõpuüritusel ja mujal. Bänd on tõesti väga vahvalt esinenud ja soojalt vastu võetud,” kirjeldas Varem. Tema sõnul on ilmselge, et iga ettevõtmine vajab toetust, sest ainult tänu sellele saab edasi areneda. “Olemegi olnud toeks nii moraalselt kui ka toetanud ette­võtmist rahaliselt,” märkis Varem.
    “See oli üks tore juhus, et ettevõttesse tulid enam-vähem samal ajal tööle rõõmsad ja pealehakkajad bändialgega mehed. Nii nagu ikka, käivad juhus ja õnn käsikäes ja sel moel bändi tegemine alguse saigi,” meenutas ta.Ettevõtte logistiku ja bändiliikme Siim Maiste sõnul on neil repertuaari kogunenud nii palju, et võib terve õhtu tantsuks mängida. Mängimas on käidud ka sünnipäevadel ning pulmades, tegu on tõsiseltvõetava hobiga, lisas Maiste.Iseennast ületades
    Ericsson Eesti projekti­juhi Kadri Pirni sõnul sai nende ettevõtte bänd The Targets alguse ürituselt Rock It. “Bänd on sellest peale ettevõtte toel edasi tegutsenud,” märkis ta. “Juhtkond organiseeris näiteks huvilistele Rock It üritusele piletid ning bändiproovides tuleb sageli ka töö ajast käia,” ütles Pirn.Ehkki bänd on kolm aastat tegutsenud, esinetakse alles praegu esimesi kordi oma firma töötajatele. Firmabändi konkursil on osaletud kaks korda. “Nii žürii kui ka publiku arvates jäime me sel aastal teisele kohale, millega olime väga rahul,” ütles ta.“Firmabändi tegemine ei ole tulemusele orienteeritud tegevus, teeme seda selleks, et iseennast ületada, ja selleks, et teha koos kolleegidega midagi ka väljaspool tööd. Just meelelahutamiseks ongi meil projektijuhtidest koosnev metal-rock-bänd,” sõnas Pirn.
    Firma ansamblile toob edu juhtkonna toetus ja väärt juhendaja
    Firmabändide konkursil on osalenud palju suurettevõtteid, näiteks võitis 2011. aastal võistluse Nordea pank, ütles konkursi üks asutajaliige ­Roland ­Tokko. “Võistluse algusaastail saime koos teise asutajaliikme Ikevald Rannapiga kokku 25 bändi,” meenutas Tokko.Osa finaali jõudnud bändidest sai toona osaleda ka hiljem toimunud Lauluväljaku festivalil.
    Firmabändi võistluse eesmärk on Tokko sõnul inimeste loovuse arendamine ning kollektiivi kokku toomine. “Ürituse kohta on tulnud head tagasisidet ka personalijuhtidelt. Näiteks ettevõte Proekspert kasutab Firmabändil osalemist ka inimeste värbamisel,” rääkis ­Tokko. See tähendab, et firma saab bändi tegemisi oma turunduskampaanias ära kasutada.
    Edu toob firmabändidele Tokko sõnul see, kui võetakse professionaalne juhendaja. Heaks näiteks firma toest tõi ta veel Transferwise’i, mis ostis töötajatele piletid Firmabändi üritusele, lisaks oli neil kaasas firma sümboolika, mis loob ettevõttele atraktiivse kuvandi. “Advokaadibüroo Sorainen bändil, mis sai teise koha, oli juhendaja  Kaire Vilgats ja Reigo Ahven, viimane on ka United Motorsi bändi juhendaja,” tõi Tokko näiteks.Lea Adrikorn, üks selle aasta Firmabändi korraldajatest, käis üritusel aastate eest esimest korda külastajana. “Ettevõtmine on vajalik, sest soodustab firmasisest koostööd ja meeskonna arengut,” lausus ta.
    Adrikorni sõnul võib firma­bändiga alustamise mõtte välja käia juht ise. Ettepaneku võib teha ka personalijuht, kes paneb tähele ettevõttes töötavate inimeste andeid.Adikorn ütles, et see on firmale hea reklaam, kui inimesed tegelevad peale töö ka millegi muuga. Tema sõnul tuli ürituse korralduse käigus välja, kui erinevad ettevõtted on. Hea eeskuju on tema sõnul Transferwise, kel olid töötajaskonnast kohal pea pooled.  “Nad tulid nii mõnusalt kaasa ning olid toetavad,” märkis Adikorn. Tema sõnul oli näha ka ettevõtteid, mille bändile polnud eriti keegi kaasa elama tulnud, ja see oli kurb vaatepilt. “Juhi toetus aitab sellest üritusest maksimumi võtta.”
    Võistlusel oli tänavu kolm eelvooru, mida said kõik vaatama tulla. Adikorni sõnul said bändid oma esinemisega teada, mis tunne on staar olla. “Nende käsutuses oli suur lava, täisvalgustus ja fännid. Ka lava taga sai esinejaid koheldud kui staare. Kokkuvõttes oli üks tõeliselt  vahva pidu,” märkis Adikorn.
    Autor: Marika Tomberg, kaasautor
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.