• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tootjahindade kasv aeglustub 

  Pea kõigis töötleva tööstuse harudes on hinnatõus pidurdunud ning sarnaselt viimastele kuudele jaanuaris suuri hinnamuutusi ei toimunud.

  Statistikaameti andmetel olid tootjahinnad 2011. aasta jaanuari tasemest keskmiselt 2,9% kõrgemad, võrreldes eelmise kuuga tõusid hinnad 0,5%. Aasta alguses on ettevõtted tavaliselt korrigeerinud hindu veidi rohkem, kuid selle aasta alguses oli kuine hinnatõus mõnevõrra tagasihoidlikum.
  Peaaegu kõigis tööstusharudes on hinnatõus aeglustunud, üle viie protsendi ulatus hinnakasv toiduainete tootmises (5,7%) ja keemiatööstuses (8,6%). Toiduainete tootmises veab hinnakasvu kalatööstus, kus hinnad kallinesid aastaga 22%. Samas piimatööstuses , mis mõjutab tarbijaid rohkem, jäid hinnad aastatagusega võrreldes samale tasemele.
  Jaanuaris jätkus sarnaselt tootjahindadele ka ekspordi- ja impordihindade aastaste kasvutempode aeglustumine. Kui tootjahinnad näitasid mõningast tõusu ka kuises võrdluses, siis ekspordihinnad olid juba eelmise kuuga võrreldes kerges languses (-0,2%). Välisnõudluse hetkeseis ei lase eksportööridel enam oma kaupade hindu oluliselt tõsta.
  Ekspordihinnad tõusid jaanuaris aastataguse perioodiga võrreldes 7,3%. Kiireim oli hindade aastakasv endiselt rõivatööstuses (14%), ent nende osas oli ka eelmise aasta jaanuarikuu võrdlusbaas väga madal. Samas kuises võrdluses pidid rõivatootjad juba kolmandat kuud järjest välisturgudel oma toodete hindu langetama, et püsida konkurentsis. Keemiatoodete ekspordihindade aastane kasvutempo on samuti viimastel kuudel märgatavalt pidurdunud ja ulatus jaanuaris 10,2%-le, kuid eelmise kuuga võrreldes olid nende hinnad väikese kasvuga. Mõnevõrra kiirenes toiduainete aastane hinnatõus (9,9%-ni), nende ekspordihinnad on ka viimased kaks kuud tõusnud. Jätkuvalt olid aastataguse perioodiga võrreldes langustrendil elektroonika- ja elektriseadmete ekspordihinnad, tulenevalt välisnõudluse madalseisust.
  Impordihindade aastane kasvutempo pidurdus jaanuaris 5,2%-ni ja jäi madalamaks ekspordihindade aastakasvust. Samas impordihindade osas oli aastatagune võrdlusbaas ka oluliselt kõrgem. Kuises võrdlused näitasid sisseveohinnad 1,2%-list tõusu, mille taga oli eelkõige nafta maailmaturuhinna tõus ja sellest tulenevalt teiste toormehindade kasv. Aastaga on naftasaaduste impordihinnad tõusnud viiendiku võrra. Oluliselt on aeglustunud keemiatoodete sisseveohindade aastakasv (7,9%-ni), ent nende osas on aastatagune võrdlusbaas ülikõrge, mil hinnad tõusid kolmandiku võrra. Enim on aastaga langenud põllumajandussaaduste sisseveohinnad (-8,9%), kuid nende osas oli samuti eelmise aasta jaanuaris ülikõrge võrdlusbaas (kasv 40%).
  Ettevõtjate hinnangul püsivad hinnad lähiajal stabiilsetena. Eesti Konjunktuuriinstituudi jaanuarikuise küsitluse põhjal ootas üle 70% ettevõtetest müügihindade jäämist tänasele tasemele. Kui detsembris oli hinnatõusu prognoosijaid sama palju kui hindade alanemist eeldavaid ettevõtjaid, siis jaanuaris saavutasid hinnatõusu ootused mõningase ülekaalu. Toiduainete tootmises ja joogitootmises peetakse hindade edasist kasvu tõenäolisemaks, teistes harudes on eeldatakse valdavalt siiski hindade püsimist muutumatuna.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
USA aktsiaturg lõpetas jaaninädala ralliga
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
USA peamised aktsiaindeksid tõusid reedel hoogsalt, lõpetades börsinädala üle kolmeprotsendise tõusuga.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Rapla rahvas on uue Risti Kaubanduskeskuse juba hästi omaks võtnud
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Raplas avati uus Risti Kaubanduskeskus, kus resideeruvad Prisma Peremarket, Pepco, Benu apteek ning Circle K, mis kõik on kohalike poolt ülimalt soojalt vastu võetud. Keskus sündis tänu kinnisvaraarendus- ja haldusettevõttele Vintselle, mille investeeringute juht Andres Suurna sõnul olid nii mõnusast vastuvõtust positiivselt üllatunud nii nemad ise kui ka rentnikud.
Vene Teater otsib sõjakeerises rahupunkti. "Lapsed ei pea teadma, mis on sõda ja surm"
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.
Vene Teater Tallinnas võtab tööle kaks Ukrainast pagenud noort näitlejat, selle teatri juht on pärist Ukrainast. Siiski pole harvad juhud, kus Vene Teatrit seostatakse oma nimest tingituna Venemaaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.