Rainer Saad • 19. august 2013
Jaga lugu:

FED hoiatab uue börsikrahhi eest

Börsil kaubeldavad fondid (ETFid), mis kasutavad kahe- ja kolmekordseid võimendusi, võivad USA Föderaalreservi hinnangul põhjustada järgmise suure börsikrahhi.

Föderaalreserv avalikustas dokumendi, kus kirjutatakse, et ETFid võivad käituda samasuguse „portfelli kindlustusena“, mis kutsusid esile 1987. aasta börsikrahhi.

„Kuigi (võimendusega ETFid) ei ole nii suured nagu 1980ndate portfelli kindlustajad ega ole siiamaani aktsiaturgude aktiivsust segi paisanud, võib kauplemine destabiliseeruda kõrge volatiilsuse ajal,“ kirjutas uuringu autor Tugkan Tuzun.

Eksperdid peavad Föderaalreservi avaldust naeruväärseks. „Kuidas on Föderaalreservil jultumust hoiatada kedagi võimenduse ohtude eest, kui see on ise üle võimendatud,“ ütles ETFide ekspert Ron DeLegge.

ConvergEx’i turu peastrateeg Nicholas Colas usub, et Fed võib piirata ETFidega kauplemist. „Näib olevat üsna selge, et selliste toodete keelamine ebatavalistel aegadel on midagi, mida nad võivad soovitada,“ ütles ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum