• Jaga lugu:

  Eesti oligarhid

  Harry TuulFoto: Andras Kralla

  Müüt, et Eestis pole oligarhe, hakkab murduma. Üha raskem on varjata, et osad suurärimehed on võrdsemad kui teised, kirjutab toimetaja Harry Tuul.

  Oleme seni olnud uhked, et võrreldes saatusekaaslastega lõunas või idas ei ole Eestis oligarhe. Mõjukaid ärimehi, kes suudavad mõjutada majandust ja seadusloomet mitte ainult kaudselt, vaid ka otse ja vahetult.
  Olukord on aga viimase aja sündmuste valguses muutunud. Kui Venemaal ja Lätis on kohalike oligarhide mõju vastavalt kas autokraatlikul või demokraatlikul teel vähenenud või vähemalt kontrolli alla saadud, siis Eestis on nad samal ajal hoopis haaret laiendamas.
  Oma olemuselt on Eesti oligarhi koondpilt lihtne. Tal on oluline või monopoolne mõju mõnes majandussektoris, tal on meediakanal ning ta saab kulisside taga väga hästi läbi poliitikutega erakonnast olenemata.
  Ilmekas näide on ravimiärimees ja Postimehe väljaandja Eesti Meedia suuromanik Margus Linnamäe. Talle soodsat turulukku apteegiäris pole suutnud murda isegi riigikohus, kes andis vastava suunise, kuid mida riigikogu sisuliselt ignoreeris. Muteerunud kujul tõotab turulukk ravimiäris püsida ka tulevikus.
  Teine, päevakajaline näide on praami-, toidu-, kinnisvara-, ehitus- ja meediaärimees Vjatšeslav Leedo. Tõsi, vähemalt üheks päevaks tekkis lootus, et kaks dekaadi praamiliiklust valitsenud Leedo monopol langeb. Seni pole seda suutnud murda ükski vägi. Ei Atoneni, Savisaare ega Partsu. Nii jätkub mäng, kus raha jääb ja häbi hajub.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Nädala raadiohitid: edukate naiste õppetunnid ja muudatused ühisrahastuses
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.