Jaga lugu:
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti oligarhid

Harry TuulFoto: Andras Kralla

Müüt, et Eestis pole oligarhe, hakkab murduma. Üha raskem on varjata, et osad suurärimehed on võrdsemad kui teised, kirjutab toimetaja Harry Tuul.

Oleme seni olnud uhked, et võrreldes saatusekaaslastega lõunas või idas ei ole Eestis oligarhe. Mõjukaid ärimehi, kes suudavad mõjutada majandust ja seadusloomet mitte ainult kaudselt, vaid ka otse ja vahetult.
Olukord on aga viimase aja sündmuste valguses muutunud. Kui Venemaal ja Lätis on kohalike oligarhide mõju vastavalt kas autokraatlikul või demokraatlikul teel vähenenud või vähemalt kontrolli alla saadud, siis Eestis on nad samal ajal hoopis haaret laiendamas.
Oma olemuselt on Eesti oligarhi koondpilt lihtne. Tal on oluline või monopoolne mõju mõnes majandussektoris, tal on meediakanal ning ta saab kulisside taga väga hästi läbi poliitikutega erakonnast olenemata.
Ilmekas näide on ravimiärimees ja Postimehe väljaandja Eesti Meedia suuromanik Margus Linnamäe. Talle soodsat turulukku apteegiäris pole suutnud murda isegi riigikohus, kes andis vastava suunise, kuid mida riigikogu sisuliselt ignoreeris. Muteerunud kujul tõotab turulukk ravimiäris püsida ka tulevikus.
Teine, päevakajaline näide on praami-, toidu-, kinnisvara-, ehitus- ja meediaärimees Vjatšeslav Leedo. Tõsi, vähemalt üheks päevaks tekkis lootus, et kaks dekaadi praamiliiklust valitsenud Leedo monopol langeb. Seni pole seda suutnud murda ükski vägi. Ei Atoneni, Savisaare ega Partsu. Nii jätkub mäng, kus raha jääb ja häbi hajub.
Jaga lugu:
Seotud lood

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.