Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leping päästab äri ja sõpruse

  Kristi Saare

  Olgu koos sõpradega aetav äri suur või väike, tasub kohe alguses leping teha, kirjutab investor Kristi Saare.

  Suuremate ettevõtmiste ja investeerimisprojektide puhul on igast abikäest kasu. Sageli tekib mõte, et võiks mõne projekti koos sõpradega ette võtta, ent suure optimismiga jäetakse olulised kokkulepped sõlmimata või räägitakse need läbi ainult pinnapealselt. Esimeste probleemide tekkides võib vett vedama minna lisaks ärile ka sõprus.
  Sõbraga äri tegema hakates tuleb alustada konkreetsete kokkulepete sõlmimisest. Kirja tuleks panna kõik hea – kuidas jagada õnnestunud ärist või investeeringust tulevat au, kuulsust ja kasumit –, kui ka kõik halb: mis summas vajadusel kapitali lisada, kes vastutab probleemide eest ja millistel tingimustel investeering ebaõnnestunuks kuulutatakse.
  Sageli kardetakse, et kirjaliku lepingu nõudmine jätab teisele poolele mulje, justkui sa ei usaldaks oma sõpru. Tuleb aga meeles pidada, et kui sa ei suuda optimistlikel algusaegadel kokkuleppeid sõlmida, sest see tundub ebamugav, siis on raskemate aegade saabumisel kordades keerulisem jõuda rahumeelsete ja kõiki pooli rahuldavate kokkulepeteni. Leping kaitseb nii sind kui ka sinu sõpru.
  Ühele meelele jõudmine osutub seda keerulisemaks, mida rohkem äripartnereid on kaasatud. Olles loonud sõbraga 50-50 ettevõtte, olete eriarvamuste puhul sisuliselt lootusetus seisus, kui pole kokku leppinud reeglites. Rohkemate partnerite puhul on aga lihtne tekkima olukord, kus näiteks osaühingus vajalikke ? häälteenamusi kätte ei saa või blokeerib üks partneritest sisuliselt kõiki tehingud, kui selleks vajadust tunneb. Kuna kaalul on lisaks rahale ka isiklikud suhted, siis tasub karta emotsionaalselt haavatud inimestega läbirääkimist – ratsionaalsete kompromissideni on keeruline jõuda.
  Sageli ei aja sõbraga äri lahku aga hoopis mitte pahatahtlikkus (kuid juhtub sedagi), vaid visioonide lahknemine. Kui ettevõttel läheb hästi, siis võib näiteks üks sõpradest tahta rohkem raha sisse panna, teine aga näiteks oma osalust müüa – kuidas ja mis tingimustel see aga täpselt toimuda võiks, on sageli kokku leppimata. Veelgi keerulisemaks muutub olukord siis, kui investeering on vee all ja partneritel tuleb muudkui raha projekti juurde lisada. Kui lepingus on selgelt kirjas, millise summani ollakse nõus panustama, siis on rasketel aegadel,  millele viidata.
  Ükskõik kui suur või väike on äri, on koostööreeglite paikapanemisele kulutatud aeg kindlasti seda väärt, sest aitab ennetada sõprussuhteid rikkuda võivaid probleeme.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele investeerimistarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et investeerimisel on juhe kokku jooksnud või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud kõnetavad, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma uued ja vanad lemmikud ostukorvi laduda.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.