Kristi Saare • 1. august 2016 kell 5:45

Leping päästab äri ja sõpruse

Kristi Saare  

Olgu koos sõpradega aetav äri suur või väike, tasub kohe alguses leping teha, kirjutab investor Kristi Saare.

Suuremate ettevõtmiste ja investeerimisprojektide puhul on igast abikäest kasu. Sageli tekib mõte, et võiks mõne projekti koos sõpradega ette võtta, ent suure optimismiga jäetakse olulised kokkulepped sõlmimata või räägitakse need läbi ainult pinnapealselt. Esimeste probleemide tekkides võib vett vedama minna lisaks ärile ka sõprus.

Sõbraga äri tegema hakates tuleb alustada konkreetsete kokkulepete sõlmimisest. Kirja tuleks panna kõik hea – kuidas jagada õnnestunud ärist või investeeringust tulevat au, kuulsust ja kasumit –, kui ka kõik halb: mis summas vajadusel kapitali lisada, kes vastutab probleemide eest ja millistel tingimustel investeering ebaõnnestunuks kuulutatakse.

Sageli kardetakse, et kirjaliku lepingu nõudmine jätab teisele poolele mulje, justkui sa ei usaldaks oma sõpru. Tuleb aga meeles pidada, et kui sa ei suuda optimistlikel algusaegadel kokkuleppeid sõlmida, sest see tundub ebamugav, siis on raskemate aegade saabumisel kordades keerulisem jõuda rahumeelsete ja kõiki pooli rahuldavate kokkulepeteni. Leping kaitseb nii sind kui ka sinu sõpru.

Ühele meelele jõudmine osutub seda keerulisemaks, mida rohkem äripartnereid on kaasatud. Olles loonud sõbraga 50-50 ettevõtte, olete eriarvamuste puhul sisuliselt lootusetus seisus, kui pole kokku leppinud reeglites. Rohkemate partnerite puhul on aga lihtne tekkima olukord, kus näiteks osaühingus vajalikke ? häälteenamusi kätte ei saa või blokeerib üks partneritest sisuliselt kõiki tehingud, kui selleks vajadust tunneb. Kuna kaalul on lisaks rahale ka isiklikud suhted, siis tasub karta emotsionaalselt haavatud inimestega läbirääkimist – ratsionaalsete kompromissideni on keeruline jõuda.

Sageli ei aja sõbraga äri lahku aga hoopis mitte pahatahtlikkus (kuid juhtub sedagi), vaid visioonide lahknemine. Kui ettevõttel läheb hästi, siis võib näiteks üks sõpradest tahta rohkem raha sisse panna, teine aga näiteks oma osalust müüa – kuidas ja mis tingimustel see aga täpselt toimuda võiks, on sageli kokku leppimata. Veelgi keerulisemaks muutub olukord siis, kui investeering on vee all ja partneritel tuleb muudkui raha projekti juurde lisada. Kui lepingus on selgelt kirjas, millise summani ollakse nõus panustama, siis on rasketel aegadel,  millele viidata.

Ükskõik kui suur või väike on äri, on koostööreeglite paikapanemisele kulutatud aeg kindlasti seda väärt, sest aitab ennetada sõprussuhteid rikkuda võivaid probleeme.

Hetkel kuum