Aivar Rehe • 14. september 2016 kell 5:00

Eesti võitis kirsi tordil

Aivar Rehe  Foto: Raul Mee

Nordea ja DNB Balti panganduse koondumine uue iseseisva Balti panga alla peakontoriga Eestis on hea uudis. Kirss tordil on otsus asutada uue panga peakontor Eesti panganduse süsteemis ning luua filiaalid Lätis ja Leedus, kirjutab Danske Banki endine juht Aivar Rehe.

Igal äritegevusel on peakontori ehk oluliste otsuste tegemise asukohal määrav roll. Uue panga kapitali koondumine Eesti pangandusse on Eesti suurim võit selles protsessis. Loodav pank suurendab Eesti pangandussektori varade mahtu ligi 40%.Uuel pangal on süsteemselt olulise panga staatus, mis tähendab kõrgendatud nõuete täitmise kohustust. Läti ja Leedu filiaalide ärijuhtimine karmistavad riskide juhtimise kvaliteedi ja järelevalve nõudeid veelgi.

Eesti, aga ka Läti/Leedu finantsinspektsioonid ning Euroopa Keskpank tagavad järelevalve vajalikul ennetaval määral ja see tähendab kliendile turvalisust.

Konkurents on hea

Pangandus, mis on kliendile suunatud teenusevaldkond, ei saa ümber konkurentsi aspektist. Uus pank toob Balti panganduse jaeklientidele täiendava konkurentsi kahe tugeva Rootsi brändi, Swedbanki ja SEB kõrvale. Kolme suure brändi pangateenus(t)e võistlusest võidavad kohalikud jae- ja ärikliendid.

Uue panga starti plaanitakse hiljemalt üheksa kuu pärast. Nii suure väljakutse puhul võib aeg muutuda vaenlaseks. Uue panga loomise juures tuleb teha otsuseid, mis on seotud nn kõva varaga: kontorite võrk, panga toodete kujundamine, infotehnoloogia jms. Keerulisem isegi kui kõva varaga on ehk aga hoopis “pehmega” ehk töö panga personaliga. Personaliga tuleb võimalikult vähe eksida.

Müügisilti ei tõtta külge riputama

Suured muutused kolmes Balti riigis korraga nõuavad panga juhtidelt võimet ja valmisolekut kommunikeerida meeskonnale muutusi efektiivselt.

Hea on uue panga loomise ettevalmistusse võimalikult palju kaasata eri juhtimistasandite töötajaid. Lisaks tuleb kindlasti arvesse võtta Eesti, Läti ja Leedu äritavade ja kultuuri erinevusi.

Ära ei saa unustada omanikega kaasa tulevaid Taani ja Norra äri- ja otsuste tegemise tavasid.Tuleb tunnustada kahe suure Skandinaavia brändi võimet ja suutlikkust kokku leppida Balti ärisuundade ühendamises.  Praeguse info põhjal ei kiirustaks ma küll sellele tegevusele ega selle tulemusele müügisilti külge riputama.

Hetkel kuum