Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Linnamäe jõulised käigud

  Mart KadastikFoto: Postimees

  Eesti Meedia äride konsolideerimine, teisisõnu Postimehe ja Kanal 2 kui ettevõtete likvideerimine ei üllatanud mind. Ehkki oletasin, et enne Postimehe 160 aasta juubelit Margus Linnamäe seda sammu ei astu, kirjutab kauaegne Postimehe ja Eesti Meedia juht Mart Kadastik.

  Margus Linnamäe on kogu aeg eelistanud tugevat keskvõimu horisontaalsele juhtimismudelile. Sel on kindlasti omad plussid. Siiski on kaheldav, kas vertikaalne mudel toimib kõige paremini sellises kontsernis, mille keskmes on loomingulist vabadust eeldav loominguline tegevus. Tehnoloogiaettevõttes või tööstusettevõttes oleks maksimaalne konsolideerimine kindlasti valutum ja ka vajalikum. 
  Eilsete selgituste põhjal mõistan ma muutusi nii, et Postimehe peatoimetaja Lauri Hussarist saab nüüd sisuliselt Hanno Tombergi asetäitja Eesti Meedia uudistejuhina, Tombergist Sven Nuutmanni asetäitja Eesti Meedia väljaannete sisu alal, Nuutmann omakorda on Margus Linnamäe maine asemik. Raske on siin näha juhtimistasandite vähendamist, nagu konsolideerijad on rääkinud.
  Kõik teevad koostööd, aga kes lõpuks teeb tööd? Suurim risk ongi see, et kui liialdada keskvõimu koordineeriva käega, siis kahaneb tegelikke väärtusi loovate inimeste motivatsioon ja pühendumus.
  Lõpuks sõltub kõik siiski konkreetsetest inimestest, mitte väljamõeldud skeemidest. Need inimesed, kellest Linnamäe ja Nuutmann on loobunud, olid ausad ja professionaalsed meediajuhid. Uued inimesed, kes neid uute ametinimetuste all asuvad asendama, peavad ennast veel tõestama, aga loodan, et nemadki on tublid.
  Mu põhiline mure, millele ma ka oma raamatus „Nüüd ma siis kirjutan“ osutasin, on seotud ikkagi Postimehe sõltumatusega. Iseseisev, äriliselt eluterve ettevõte on osa väljaande sõltumatusest. Nüüd, mil Postimehe kui ettevõtte identiteedi vahetab välja ärikontserni ideoloogia, muutub sõltumatuse hoidmine või ka sõltumatuna näimine keerulisemaks. See ei ole päris ükstaspuha, kas Postimehe ajakirjanikud on Postimehe või Eesti Meedia palgal.
  2018. aasta augustis saab Eesti Meedia 20aastaseks. Kui me selle kontserni omal ajal asutasime ja talle ambitsioonika nime panime (muide, see õnnestus registreerida napilt Ekspress Grupi juhtide nina eest!), siis ei osanud ma küll ette näha, et millalgi neelab kontsern oma selgroo alla ning et Eesti Meediast hakatakse juhtima uudiseid. (Eilsete uudiste põhjal võib seda järeldada.)  
  Minu kontsernifilosoofia lähtus sellest, et tarbija jaoks on Eesti Meedia kui bränd teisejärguline. Sellest brändist ei sõltu, mida inimesed loevad, vaatavad või kuulavad. See, et meil õnnestus Eesti Meediast arendada Baltikumi suurim meediaettevõte, sõltus ennekõike vahetute loojate entusiasmist ja lojaalsusest brändile, mis oli nende „oma“ ja mida nad armastasid. Otse öeldes: Postimehe ajakirjaniku jaoks oli Postimees tähtsam kui Eesti Meedia, sama ka Kanal 2 tegijate puhul. Ühised huvid kasvasid välja alt üles, mitte ülalt alla.
  Aga asju võib ka teisiti näha ja teisiti teha. Jõulised ja uudsed käigud Margus Linnamäe poolt, seda tuleb igal juhul möönda.
 • Hetkel kuum
Margus Nõlvak: hinnake kirgi!
Töötajate kired ei ole sageli otseselt seotud inimeste igapäevatööga, kuid nende panus töö kvaliteeti on hindamatu, kirjutab Tele2 juht Margus Nõlvak Äripäeva essees.
Töötajate kired ei ole sageli otseselt seotud inimeste igapäevatööga, kuid nende panus töö kvaliteeti on hindamatu, kirjutab Tele2 juht Margus Nõlvak Äripäeva essees.
Oodatav käibemaksutõus hoiab hindu kõrgel
Kaupmehed pole käibemaksu tõstmise ootuses veel hindu tõstnud, kuid teevad seda lähikuudel, rääkisid analüütikud.
Kaupmehed pole käibemaksu tõstmise ootuses veel hindu tõstnud, kuid teevad seda lähikuudel, rääkisid analüütikud.
Võlakirjad võluvad tavapäratu tootlusega Põhjalik juhend: kuidas võlakirju valida ja milliste riskidega arvestada
Võlakirjade peale on vähegi riskialtim investor ikka nina kirtsutanud, ja seda põhjusega, sest nende intressid on olnud vaid veidi paremad kui täht­ajalisel hoiusel. Kuid tänavu muutus kõik.
Võlakirjade peale on vähegi riskialtim investor ikka nina kirtsutanud, ja seda põhjusega, sest nende intressid on olnud vaid veidi paremad kui täht­ajalisel hoiusel. Kuid tänavu muutus kõik.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: kuidas ma ümaraspäi endale kandilise sõbra sain
Äripäeva kolumnist-ettevõtjal Üllar "Myrakas" Priksil on nüüd toidukäru. Vaja läks vaid kasti õlut ja oma äripartnerit kiruvat naabrimeest.
Äripäeva kolumnist-ettevõtjal Üllar "Myrakas" Priksil on nüüd toidukäru. Vaja läks vaid kasti õlut ja oma äripartnerit kiruvat naabrimeest.
Margus Nõlvak: hinnake kirgi!
Töötajate kired ei ole sageli otseselt seotud inimeste igapäevatööga, kuid nende panus töö kvaliteeti on hindamatu, kirjutab Tele2 juht Margus Nõlvak Äripäeva essees.
Töötajate kired ei ole sageli otseselt seotud inimeste igapäevatööga, kuid nende panus töö kvaliteeti on hindamatu, kirjutab Tele2 juht Margus Nõlvak Äripäeva essees.
Ettevõtted võiks rohepesust üht-teist juba teada – vähemalt enne, kui midagi väidavad
2021. aastal tegid peaaegu pooled ELis auditeeritud ettevõtted oma kommunikatsioonis mingil määral rohepesu, peamiselt oma keskkonnahoidlikkust ülehinnates või -mõjusid alahinnates. Kuidas rohepesu ära tunda, vältida ja ise valeväidetest hoiduda, on küsimus.
2021. aastal tegid peaaegu pooled ELis auditeeritud ettevõtted oma kommunikatsioonis mingil määral rohepesu, peamiselt oma keskkonnahoidlikkust ülehinnates või -mõjusid alahinnates. Kuidas rohepesu ära tunda, vältida ja ise valeväidetest hoiduda, on küsimus.
Auto|Piloot. Porsche 911 Turbo S peaks olema vägagi süüdi, aga … 911 sai 60!
Porsche 911 sai sel kuul 60. Juubilari hirmkiire luksusversioon Turbo S jätab selge mulje veel enne parklast välja jõudmist. Ja paneb 911 üle laiemalt mõtlema.
Porsche 911 sai sel kuul 60. Juubilari hirmkiire luksusversioon Turbo S jätab selge mulje veel enne parklast välja jõudmist. Ja paneb 911 üle laiemalt mõtlema.
USA valitsus lõpetab vähem kui 24 tunni pärast tõenäoliselt töö
USA kongressi liikmed kogunevad laupäeval, kuid neil pole selget plaani, kuidas lahendada tüli, mis võib aina tõenäolisemalt viia pühapäeval föderaalvalitsuse osalise sulgemiseni.
USA kongressi liikmed kogunevad laupäeval, kuid neil pole selget plaani, kuidas lahendada tüli, mis võib aina tõenäolisemalt viia pühapäeval föderaalvalitsuse osalise sulgemiseni.
Raadiohommikus: eelseisvast ostupaanikast Tallinna börsil ja vaenukõneseadusest
Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise vaenukõneseadus. See on saanud kriitikat nii opositsiooni poolt, aga ka väljastpoolt. Uurime riigikogu õiguskomisjoni esimehelt Eduard Odinetsilt, mis probleemi menetluses olev seadus täpselt lahendab ning miks ei piisa juba olemasolevast regulatsioonist. Teeme juttu ka sellest, kuidas koalitsioon plaanib obstruktsiooni seljatada ning kas riigieelarve vastuvõtmine praegusel kujul õnnestub.
Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise vaenukõneseadus. See on saanud kriitikat nii opositsiooni poolt, aga ka väljastpoolt. Uurime riigikogu õiguskomisjoni esimehelt Eduard Odinetsilt, mis probleemi menetluses olev seadus täpselt lahendab ning miks ei piisa juba olemasolevast regulatsioonist. Teeme juttu ka sellest, kuidas koalitsioon plaanib obstruktsiooni seljatada ning kas riigieelarve vastuvõtmine praegusel kujul õnnestub.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.