Palgasõda alles algab

Verine nuga  
Vilja Kiisler • 8 november 2017

Madalate palkade paised löövad enne tervenemist välja veel mitmeski kohas, arvab ajakirjanik Vilja Kiisler.

„Kui ta veidi rohkem magaks, vahest poleks ta siis nii rahutu,” mõtles meisterdetektiiv Kalle Blomkvist oma aknast onu Einari toas põlevat tuld vaadates. „Ja kui ta poleks nii rahutu, vahest ta siis magaks veidi rohkem.”

Suurte probleemide lahendamise raskus seisneb tihtipeale selles, et neid tuleb lahendada mitmest otsast korraga – kahest vähemalt. Veab, kui sa täpselt tead, et need kaks otsa on võrdelises või näiteks pöördvõrdelisest sõltuvuses: no et keerad ühte kõvemaks, läheb teine ka – või siis on selle teisega just vastupidi. Tihtipeale on seosed aga märksa keerulisemad ja muidugi mõista pole võrrandi kõik muutujad üldse teadagi.

Näiteks kui Anne Mere oleks teadnud, missugune õudne pahandus sellest Rakvere tapamaja palgajamast pihta hakkab, siis oleks ta ilmselt andnud korralduse suurema meeleheiteni jõudnud inimestele palgateema ilma suurema kärata ära lahendada – poolt palka poleks ilmselt olnud vaja üldse juurde andagi, piisanud oleks inimestega inimese moodi rääkimisest ja tublisti väiksemast protsendist. 

See on muidugi hall teooria. Pole ette teada, kas mõningase palgatõusu saanud inimesed oleksid edaspidi olnud vähem rahutud. Ent vaevalt on ka põhjust eeldada, et kui nad oleksid nüüd mõnda aega vähem rahutud, siis nad saavad ehk suurema palgatõusu. Haljas elu on oma palga eest võitlevatele meestele liiga harva oma kuldsemat poolt näidanud, et nüüd saaks veel poolelt teelt tagasi pöörata. 

Ma ei tahaks olla Anne Mere nahas, kui kõik Eesti väikesepalgalised nende meestega solidariseeruma peaksid. Siis tuleb revolutsioon, sest meeleheide on võimas küte. Üks hästi sihitud tikk sellesse püssirohutünni, ja taimetoitluseideedest haaratud teismelised hakkavad HKScani tooteid boikottima. Tuleb vaid veel prügikasti visatud tibud ka meelde tuletada.

Kui oleks nõnda, et töökätepuudus mingis sektoris automaatselt palku tõstab, siis saaksid Maxima kassapidajad juba praegu sedasama raha, mida makstakse näiteks Circle Ks, ning ükski Eesti bussijuht ega ehitaja ei kipuks Soome tööle, sest et nad oleksid siin niisama tootlikud, nagu nad osutuvad olevat sisenenuna kõrgema elatustasemega riigi tööturule. Aga pole nii. 

Mõni tõbi läheb enne toimiva ravi leiutamist kõvasti hullemaks. Pakun, et tapamajast alanud sõda madalate palkade vastu läeb enne rahulikuma unega ööde saabumist üksjagu ägedamaks ja lööb paisetena välja veel mitmeski koldes. 

Hetkel kuum