Jüri Reinvere • 5. märts 2020 kell 12:50
Arvamused
Ainult tellijale

Jüri Reinvere: nii kukubki ühiskond kokku

Üks maailmakuulus sümfoonik ütles kord oma sõbrale: „Kui ma pärast tööd kellegagi koos aega viidan, siis ma tahan rääkida pankuritega, mitte muusikutega.” Ja põhjenduseks: „... sest pankuritega saan ma rääkida ka muusikast – muusikutega saan rääkida ainult rahast.” Saksamaal elav Eesti tipphelilooja ja esseist Jüri Reinvere kirjutab ohtlikust olukorrast, kui ühiskonna kaks alustala, majandus ja kultuur, ei paku enam tuge. Seda, mida nad lubavad.

Jüri Reinvere.  Foto: Erakogu / reinvere.de

Minu kogemus kinnitab: nii palju kui ka ei kritiseerita kultuuri kommertsialiseerumist ning majanduse ülemvõimu, olen märganud tõelist, sütitavat kultuurihuvi pigem majandusinimeste hulgas. Aga kunstnikud kurdavad vähese sissetuleku üle ning mõtlevad, kust seda juurde saada. Kuid ajad on muutunud ning ühiskond ei otsi majandusest ega kunstist enam samu asju nagu sada aastat tagasi, Jean Sibeliuse ajal.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum