• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läänetuulega tagame oma energiajulgeoleku

  Eesti energiajulgeolek tuleb oma kätesse võtta, kirjutab välisüliõpilane Raido Lember. 

  Arvestagem, et lisaks muule liigub maismaatransport tasapisi elektrimootorite suunas ning kui elektri tootmine on kauges tulevikus piisava hinnaeelise saavutanud, muutub ka soojustarbimine suuresti elektril põhinevaks. Seega veel minu elueal peaks elektri nõudlus meie riigis mitmekordistuma.
  Nüüd mõtelge, mis juhtub, kui Euroopas on avatud energiaturg küllastunud. Nii umbes 50 aasta pärast. Tugevamad ja suuremad jäävad ellu. Seega tuleb Eesti riigil taastuvenergia tootmise ja arendamise ohjad tugevalt enda kätte võtta, et oleks tagatud energiajulgeoleku jätkusuutlikkus ja energiasektori töökohad säiliksid. Eesti Energia kasum ja uued investeeringud tuleks kõik suunata tuule ja biomassi baasil toodetava energia arendamisse ja laiendamisse.
  Esimene Eesti tuulegeneraator töötas seitse aastat, kuniks selle käitamine ei olnud enam mõttekas selle väiksuse tõttu. Odavam oli ju suurest Narva jaamast elekter kohale tuua. Täpselt niimoodi võib juhtuda varsti suuremas mastaabis. Võimalik, et tulevikus hakkame hoopiski elektrit ostma mõnelt suurelt idainvestorilt, kes on siia näiteks läbi Kanada firma parimad tuulepargi asukohad juba välja vaadanud. Väiksed tegijad surevad tuleviku hinnasõjas välja ja energiajulgeolek kaob taas käest.
  Eesti peab mõistuse pähe võtma ja suunama oma ressursid taastuvenergia tootmisse kodumaa pinnal, mitte ilmetutesse projektidesse Jordaanias või USAs. Põlevkivi töötlemine on meil ülihästi arendatud ja kenasti ekspordiks lihvitud, aga pigem tuleks seda tehnoloogiat müüa litsentsi alusel.
  Läänetuul lubab meil kolm korda rohkem tuuleenergiat toota kui eestlane ise suudaks tarbida. Murdepunktiks siin peaks saama Eesti Energia tuulegeneraatorite tehase rajamine koos tarkade võrkude välja ehitamisega. Riigil on võim ühendada arendustegevus kõrgkoolide, masina- ja metallitööstuse ning elektroonikasektori vahel, et jõuliselt arendada tuuleenergia ja ka muude taastuvate energialiikide tehnoloogiat, et vabaneda Narva saastest ja kindlustada meie energiajulgeolekut.
  Artikkel ilmub EMT, Tallinna Kaubamaja, Danske Banki ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Parim juht Madis Toomsalu: Eesti parim juht on hoopis mu ema
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.
Konkursi parim juht 2022 ja LHV Grupi juht Madis Toomsalu rääkis tunnustuse teada saamise järel, et peab Eesti parimaks juhiks hoopis oma ema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.