Viktor Trasberg • 1. oktoober 2013 kell 3:44

Kuidas me raiskame tööjõudu

Turumajanduses pole ratsionaalne müüjale dikteerida,  mis hinnaga peab kaupa müüma või kui palju töötajale palka maksma.  Küll on aga ühiskonna huvi hoida ära turumoonutusi, mis viivad piiratud ressursside raiskamise või hävitamiseni, kirjutab Tartu Ülikooli majandusteooria dotsent Viktor Trasberg.

Me ei saa kunagi rikkamaks, kui suretame tööjõudu madalapalgalises ja madala lisaväärtusega toidukaubandussektoris. Piiramaks ülemäärast (tööjõu) ressursi kasutust on enamik Euroopa riike rakendanud poodide lahtiolekupiiranguid.  Saksamaa, Suurbritannia, Holland, Belgia,  Austria ja teised on keelanud kaupluste lahtioleku pühapäeviti  või piiranud rangelt  nende tegevusaega. Huvitav on märkida, et sotsiaaldemokraatliku taustaga Põhjamaades enamasti poodide lahtiolekuaegu riiklikult ei reguleerita. Selle töö teevad ära ametiühingud ja poed on veel vähem avatud kui riiklike regulatsioonidega maades.

Kas  selline regulatsioon piirab ettevõtlusvabadust?  Riik ütleb täpselt ette, kui jämeda puu  tohib eraomanik oma metsas maha võtta ja kui pika truck’iga  tohib eraomanik teel sõita.  Mis see siis on  - marksism või?  Ei, tegemist on kitsendustega,  mis teevad piiratud ressursi kasutamise efektiivsemaks ja kokkuvõttes suurendavad ühiskonna heaolu.

Mismoodi kajastab ressursside mõistliku kasutamise teema apteegisektoris, sellest loe pikemalt tänase Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum