Aivar Hundimägi • 19. oktoober 2013 kell 11:38

Savisaare meeleheide

Keskerakond asus täna jõuliselt ründama IRLi linnapeakandidaati Eerik-Niiles Krossi seoses eile Interpoli kodulehele ilmunud Krossi tagaotsimisteatega. Teate taga on Venemaa, kes on ka varemalt üritanud Interpoli kaudu Krossile ebameeldivusi tekitada.

Sellise teate ilmumine vahetult enne valimisi ja Keskerakonna tänane aktiivsus ei ole juhuslikud. Ma arvan, et praegu ei ole Keskerakonna eesmärk Krossi populaarust kahjustada, vaid eesmärgiks on enda positsioonide kaitsmine.

Tallinnas on tekkinud põnev olukord ja ka reaalne võimalus, et Savisaar võib kaotada volikogus absoluutse enamuse. See oleks väga tugev hoop Keskerakonnale, mis lööks Savisaare ning Keskerakonna ka auti riigikogu valimistel. Kaotus Tallinnas tähendab Savisaare taandumist Eesti poliitikast. See pole ei Savisaare ega ka Venemaa huvides.

Krossi toetajaid täna hommikul puhkenud skandaal oluliselt ei mõjuta. Tema valija on end selgelt vastandanud Savisaarele ning oma eelistust selle skandaali pärast kiiresti muutma ei hakka, sest juhtumi tagamaad on liiga segased. IRLil tekkis aga hea võimalus esitleda Savisaart kui Vene riigi mõjusfääris olevat poliitikut ning see vastasseis võib pigem Savisaare vastaseid jõude veelgi mobiliseerida ning ärgitada neid pühapäeval tulema Tallinnas valima.

Arvan, et Savisaare üritab Interpoli-skandaali võimendades mõjutada neid valijaid, kellel pole veel selget eelistust. Tegemist on ettevalmistusega täna õhtul ETVs toimuvaks Tallinna linnapeade teledebatiks  ja Savisaar loodab uue skandaaliga varjutada Keskerakonna ning Tallinna linna korruptsiooniteemat.

ETV teledebatt on oluline eelistust veel mitte omavate valijate mõjutamiseks. Keskerakonna jaoks ei olegi oluline, et kõhklejad tuleksid tema paati, Savisaarele on oluline, et kõhklejatest võimalikult väike hulk kalduks Krossi poolele.

Keskerakonna peasekretär ja Rahvusringhäälingu nõukogu liige Priit Toobal nõuab juba ka Krossi telesaates osalemise keelamist. See näitab, et Savisaar kardab tänast teleheitlust. Savisaarel oleks võimalik nüüd ka otsesaates osalemisest loobuda, viidates näiteks sellele, et tagaotsitavaga tema ühes saates osaleda ei kavatse. Selline lahendus on aga ebatõenäoline, sest nii ei õnnestuks ka Savisaarel Interpoli-skandaali võimendada.

Puhkenud skandaali eesmärk on küll homseid valimistulemusi mõjutada, kuid sellel skandaalil võib olla mõju ka pärast valimistulemuste selgumist. Suureks küsimärgiks on Reformierakonna sammud pärast kehva valimistulemust. Neid ähvardab Tallinnas suur kaotus. Keskerakonnale kaotamise neelaksid nad alla, kuid pealinnas IRLile allajäämine on ohumärgiks järgmisi riigikogu valimisi silmas pidades. Seetõttu võib Reformierakond järgneva aasta jooksul olla huvitatud valitsusliidus IRLi Keskerakonna vastu vahetamisest.

Mida varem Reformierakond selle vangerduse teeks, seda kiiremini kustuks see valijate mälust. Selline koalitsioon oleks meelepärane ka Savisaarele ning nii võib juhtuda, et roheliste ja kollaste jõudude vastasseis Toompeal ning Tallinnas saab pärast homseid valimisi lõpetatud ootamatult kiiresti.

Hetkel kuum