Pille Ivask • 1. september 2015 kell 4:45

OPEC tahab mõistlikku nafta hinda

Foto: epa

OPEC, kelle liikmed toodavad 40 protsenti kogu maailma naftast, ootab nafta hinna normaliseerumist ning tahab kõnelusi pidama hakata teiste tootjatega.

OPECi igakuises väljaandes märgitakse, et kartelliorganisatsioon püüdleb „ausa ning mõistliku“ hinna suunas, vahendab Bloomberg. 

„Kui püüda koos seista silmitsi nende väljakutsetega, millega naftatööstus tulevikus hakkama peab saama, on tulemus kindlasti oluliselt parem kui see, mis me viimase üheksa kuu jooksul näinud oleme,“ seisab raportis. „Nagu organisatsioon on korduvalt rõhutanud, oleme valmis läbi rääkima kõigi naftatootjatega,“ lisatakse väljaandes.

12-liikmeline OPEC jõudis juunis taas otsusele, et tootmismahte ei vähendata. Üks selle idee eestvedajaid oli organisatsiooni de facto juht Saudi Araabia. Ametlikult toodavad organisatsiooni kuuluvad riigid päevas 30 miljonit barrelit naftat.

Lisaks seisab raportis, et OPEC ei ole nõus hinna kergitamise nimel ainsana toodangut vähendama, et teised, kartelli mittekuuluvad liikmed sellest kasu saaksid lõigata.

Väljaandes märgitakse, et OPECi eesmärk on kaitsta oma huve ning organisatsiooni riigid, kelle majandus sõltub suuresti just nafta müügist, ei saakski muud moodi talitada. Organisatsioon kinnitas taaskord, et teeb kõik, mis nende võimuses, et nafta hind oleks turul õiglane ja tasakaalus.

Hetkel kuum