Mait Kraun • 25. november 2015 kell 19:53

Rauamaagi hind vabalanguses

Rio Tinto rauamaagi kuhjad Lääne-Austraalias.  Foto: EPA

Rauamaagi hind on jõudnud kuue aasta madalaimale tasemele ja analüütikute sõnul võib olukord muutuda veelgi hullemaks, vahendab Bloomberg.

Hiina terasetehaste toodangu vähenemine mõjub nõudlusele halvasti. Lisaks sellele ei vähenda suurimad rauamaagi tootjad oma mahtu.

„Probleem rauamaagi puhul on ülepakkumine. Suurimad tootjad on üle hinnanud Hiina isu tooraine järele,“ ütles MineLife Pty direktor ja asutaja Gavin Wendt ajal, mil rauamaagi hind kukkus madalaimale tasemele alates 2009. aastast (samal aastal hakati andmeid igapäevaselt koguma). „Hindade nõrkus võib süveneda.“

Rauamaagile on sellel aastal halvasti mõjunud suurimate kaevandajate – BHP Billitoni, Rio Tinto ja Vale SA – toodangu suurenemine ning Hiina terasetööstuse nõudluse vähenemine. Goldman Sachs ütles eelmisel nädalal, et globaalne turg on üle ujutatud. Hiina terasetehased võitlevad terase hinna langusega ja kasumimarginaalid on olematud.

Qingdao sadamasse toimetatava 62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind kukkus eile 1,9 protsenti, 43,89 dollarile tonni eest. See tähendab, et juulis saavutatud põhjast (44,59 dollarit) on hind madalamale kukkunud. Napi kahe kuuga on rauamaak odavnenud üle 25 protsendi.

Hetkel kuum