Mait Kraun • 29. november 2015 kell 11:15

Venemaa ründab Türgi majanduse nõrka kohta

Istanbul  Foto: EPA

Vastutasuks sõjalennuki allalaskmisele keelas Venemaa turismireisid Türgisse. See samm võib Türgi majandust mõjutada rohkem kui inimesed arvavad, vahendab Bloomberg.

Venelastest turistide jaoks on Türgi kõige populaarsem sihtkoht – kokku on Türgisse reisinud selle aasta esimese üheksa kuuga 3,3 miljonit venelast. Türgi turistidest moodustavad nad umbes 10 protsenti, millega ollakse sakslaste järel teisel kohal.

Türgi turismCreate pie charts

Turismireiside müümine Türgisse oleks „Venemaa seaduste häbitu rikkumine“, teatas riiklik turismiagentuur. Tõsi, praegu viibib Türgis 11 000 Vene turisti ja neid praegu evakueerida ei plaanita. Umbes 6000 venelast, kel on plaan järgnevatel nädalatel Türgisse minna, peavad need aga tühistama.

Türgib teenib turismiga miljardeid

Turismiga on Türgi selle aasta esimese üheksa kuuga teeninud kokku 21 miljardit dollarit. Turismist saadav tulu aitab riigieelarve puudujääki kontrolli all hoida. Enne seda nädalat oodati, et eelarve puudujääk kukub sellel aastal 5 protsendini sisemajanduse koguproduktist. Eelmisel aastal oli defitsiit 5,8 protsenti ja üle-eelmisel aastal 8 protsenti, selgub Bloombergi andmetest.

Puudujääk on tähtis, sest Türgi majandus sõltub suuresti välisinvestoritest. Föderaalreserv hakkab aasta lõpus tõenäoliselt intressimäärasid tõstma ja see vähendab investorite jaoks arenevate riikide atraktiivsust, ütles London Capitali analüütik Ipek Ozkardeskaya. Selleks, et mõju leevendada ja kodumaist nõudlust jahutada, kehtestas Türgi juba kaks aastat tagasi tarbimislaenudele piirangud. Ka majandus hakkas veidi jahenema.

Laialdane mõju

„Türgi turismitööstust on geopoliitiliste pingete tõttu juba raputada saanud,“ ütles Ozkardeskaya. „Venemaa reiside tühistamine võib Türgi eelarve puudujäägi uuesti tõusma panna.“

Tegelikult ulatub mõju palju kaugemale, kui ametlikud turismitööstuse numbrid näitavad. Venemaa turistid ja registreerimata kaubandus, millele nad kaasa aitavad, toob Türki 6 miljardit dollarit aastas. See on veidi üle 0,8 protsendi riigi sisemajanduse koguproduktist.

Kui sellele lisada ametlikud Türgi ekspordinumbrid ja Venemaaga seotud sissetulekud, tõuseb hind 1,4 protsendini SKPst, ütles Istanbulis asuva Turk Ekonomi panga strateeg Erkin Isik.

Probleemide kuhjumine

Türgiga seotud varade hinnad olid juba enne seda nädalat Süürias toimuvate sündmuste tõttu odavnemas. Türgi liir on sel aastal arenevate riikide valuutade seas Brasiilia reaali ja Kolumbia peeso järel halvim.

Türgi kaheaastaste võlakirjade tootlus on tõusnud alates Venemaa lennuki allatulistamisest 19 baaspunkti võrra 10,53 protsendini.

„See surub võlakirjade tootlused kõrgemale, eriti juhul, kui Föderaalreserv tõstab intressimäärasid,“ ütles Ozkardeskaya London Capitalist. „Kui eelarve puudujäägi vähenemine pöördub hoopis tõusule, siis survestab see edaspidi ka liiri.“

Hetkel kuum