Olavi Teppan • 4 veebruar 2016

Statoili kahjum süvenes, dividend säilib

Statoili peakontor Norras.  Foto: EPA

Norra suurim naftatootja Statoil avaldas täna majandustulemused, andes teada 2015. aasta viimase kvartali 9,2 miljardi Norra krooni suurusest puhaskahjumist, võrreldes aastataguse 8,9 miljardi kroonise kahjumiga.

Ettevõtte korrigeeritud puhaskasum langes IV kvartalis 1,6 miljardi kroonini, mis tähistab aastases võrdluses 63-protsendilist langust. Käive langes 7,3%, 109,2 miljardile kroonile.

Samas on ettevõte teatanud kapitalikulutuste vähendamisest 2015. aasta 14,7 miljardilt USA dollarilt käesoleval aastal 13 miljardi dollarini. Selle aasta kulude kokkuhoiu sihti on tõstetud 2,5 miljardile dollarile.

Investoreid rõõmustab eeskätt aga Statoili otsus hoida kvartali dividendi jätkuvalt 22 sendil aktsia kohta ning uudis kaheaastasest fondiemissiooni programmist, mille garanteerib ettevõttes 67-protsendilist osalust omav Norra riik. Lubadust dividendi jägnevatel kvartalitel samal tasemel hoida Statoil sel korral ei andnud, kuid ettevõtte tegevdirektori Eldar Saetre sõnul pannakse dividendipoliitikale endistviisi suurt rõhku ja fondiemissioon on lisameede finantsvõimekuse tagamiseks, vahendab Bloomberg.

Naftahinna 70-protsendiline langus alates 2014. aasta juunist on tinginud ettevõtte kapitalikulutuste vähendamise selle aja jooksul 35 protsenti ning märku antakse ka võimalusest langetada kapitalikulutusi 2018. ja 2019. aastal alla 10 miljardi dollari piiri. Samuti on firma vähendanud kulutusi uute maardlate otsingutele kolmandiku võrra. Investeeringute kärped on samal ajal mõjutanud kogu tööstusharu, mis annab Norras umbes viiendiku riigi tuludest. Samas näeb ettevõte radikaalselt paranenud projektiportfellile viidates 2017.–2019. aastaks 2–4-protsendilist aastakasvu.

Statoili aktsia on reageerinud uudisele positiivselt, kerkides Oslo börsil pärast avamist ligi 7 protsenti.

Hetkel kuum