Mait Kraun • 16. veebruar 2016
Jaga lugu:

Börs, kus karusid ei ole

Iraani lipp.  Foto: EPA

Maailma aktsiaturud jõudsid hiljuti karuturule. Iraani aktsiad aga õitsevad, kirjutab CNN Money.

Teherani peamine aktsiaindeks on alates lääne sanktsioonidest loobumist tõusnud 22 protsenti. Aasta algusest on aktsiaindeks lisanud lausa 25,6 protsenti.

Mitmed USA ja Euroopa embargod Iraanile lõppesid 16. jaanuaril. See võimaldas riigile paremat ligipääsu maailma turgudele.

Iraani turgudel tihedamalt silma peal hoidev investeerimisfirma ACL ütles, et investoritele meeldib turu madal hinnatase ja tulevikuperspektiiv. Arvatakse, et riiki tuleb ohtralt uusi investoreid ja majanduskasv hakkab kiirenema.

Teherani börs on Lähis-Ida viie suurima aktsiaturu seas. Seal on noteeritud kokku 300 ettevõtet ja kõigi börsifirmade koguväärtus ulatub 100 miljardi dollarini.  Sellega on Iraanil eelis teiste riikide ees, kes on oma börse avamas. Näiteks Kuuba, Myanmar ja mitmed teised riigid pole sugugi nii arenenud.

„Iraan on varsti G20 riik,“ ütles ACLi partner Bart Helg. „Haritud elanikkonna osakaal on Iraanis regiooni suurim. Geograafiline positsioon on väga hea ja loob eeldused, et riigist saaks regiooni majandusmootor,“ lisas ta.

Tõsi, globaalsete standardite poolest on Iraani turg jätkuvalt tilluke. Standard & Poor’s 500 ettevõtete turuväärtus on jaanuari lõpu seisuga rohkem kui 17,8 triljonit dollarit (üle 150 korra suurem).

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum