Mait Kraun • 5 märts 2016

Riik, kus arveldatakse 9 erineva valuutaga

Zimbabwe kurikuulus 100 triljoni dollarine rahatäht.  Foto: EPA

Mõne inimese jaoks on raha haldamine keeruline ka ühe valuuta puhul. Kujutage aga ette, et peate samal ajal haldama üheksat valuutat.

See on paljude Zimbabwe ettevõtete jaoks karm reaalsus. Nad on sunnitud tegema valuutavahetaja tööd, sest Zimbabwe dollar on pärast hüperinflatsiooni käibelt ära korjatud. Nad arveldavad praegu USA dollari, Austraalia dollari, Lõuna-Aafrika randi, Botswana pula, Briti naela, Jaapani jeeni, Hiina jüaani ja India ruupiaga.

„Peamiselt kasutatakse neid valuutasid kaubavahetuseks,“ ütles Zimbabwe Keskpanga juht John Mangudya. „50 protsenti meie kaubavahetusest toimub Hiina ja Lõuna-Aafrika Vabariigiga, seega peame aktsepteerima paljude valuutade kasutamist.“

Zimbabwe ametlik „reservvaluuta“ on USA dollar. Mangudya ütles, et riik ei taha seda jüaani või randi vastu välja vahetada.

Riigi pealinnas Harares eelistavad kauplejad USA dollareid, aga vastu võetakse ka teisi valuutasid. Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Botswana piiri ääres on populaarseimateks valuutadeks rand, pula ja euro.

Tõsi, randi populaarsus on viimasel ajal vähenenud. Nimelt odavnes rand eelmisel aastal lausa 30 protsendi võrra. Zimbabwe elanikud kardavad, et valuuta odavnemine jätkub. Seetõttu kasutatakse seda järjest vähem.

Tarbijate jaoks on kõige tähtsam aga vahetuskurss. Paljud kohalikud ettevõtted aktsepteerivad kõiki üheksat valuutat, aga ametlikust vahetuskursist kõrgema määraga.

Maareform päädis hüperinflatsiooniga

Zimbabwe valuutakriis algas 2000. aastal, mil valitsus alustas agressiivset maareformi. Maareformi käigus kaotasid inimesed usalduse majandusse ning Zimbabwe dollari väärtus hakkas kiiresti kahanema.

Riik sisenes hüperinflatsiooni 2008. aastal ja viimane ametlik inflatsiooninumber oli 230 miljonit protsenti (2009). Samal aastal sai USA dollarist ka legaalne maksevahend. Mangudya ütles, et keskpanga „printerid töötasid päevad läbi“.

Kaupade hinnad muutusid minutitega ja Zimbabwe kogus tuntust oma 100 triljoni dollari suuruse pangatähega. Investeerimisfirma Vinal Investmentsi juhatuse esimees Shingi Munyeza ütles, et ta maksis kohvi eest enne selle valmistamist, sest hiljem makstes oleks hind vahepeal tõusnud.

Vahetusrahaks pastakad ja kommid

Zimbabwe on oma uue valuuta kasutuselevõtust aastate kaugusel. 2014. aastal hakati vermima münte, millega sai maksta 1 dollari väärtuses asjade eest.

„Meil ei olnud USA dollarimünte, seega anti vahetusraha pastakates või kommides,“ ütles Mangudya.

Iga ringluses olev münt on tagatud USA dollaritega – süsteem toimib just nagu kullastandard. Praegus ringleb riigis juba 10 miljoni dollari väärtuses münte. Neid vermitakse Lõuna-Aafrika Vabariigis, sest Zimbabwe rahaloomemasinad on likvideeritud.

Hetkel kuum