Börs: nafta hind ja nõrk jeen kasvatasid turge

Tugudel oli täna edukas päev  Foto: EPA

USA turud tõusid täna üle 1% ning sellele aitasid kaasa jeeni nõrkus dollari suhtes ja naftahindade tõus.

Dow Jones kasvas pärastlõunase kauplemise käigus üle 200 punkti võrra; indeksi suurimad edenejad olid Goldman Sachs ja Boeing. S&P 500 edukaimad olid materjalide- ja tööstusaktsiad. Amazon, Microsoft and Alphabet olid Nasdaqi edukaimad ettevõtted.

USA toornaftafutuurid kasvasid 1,22 dollarit ehk 2,81%, barreli hinnaks kujunes 44,66 dollarit. Brenti hind kerkis üle 4% ning barrel maksis 45,50 dollarit. Naftahindade tõusule aitasid kaasa ka lühiajalised tarneprobleemid Kanadas ja Nigeerias.

Jaapani rahandusminister Taro Aso märkis Reutersi raportis, et valitsus kavatseb valuututaturule sekkuda, kui jeeni kasv hakkab negatiivselt majandust mõjutama. Reutersi sõnul on ministri märkus seni tõsiseim ähvardus sellest ajast saadik, mil jeen hakkas dollari suhtes kiiresti tugevnema. Viimase kolme kuu jooksul on jeen ligi 10% dollari suhtes kasvanud.

Majandusuudiste poole pealt kasvas hulgimüügivarude maht märtsis 0,1%, vastates sellega analüütikute ootustele.

The Job Openings and Labor Turnover Summary (JOLTS) raporti põhjal oli märtsis 5,8 miljonit vaba töökohta ning tööle värbamise määr kukkus 3,7%-le.

Juuni kullafutuurid kukkusid 1,80 dollarit ning untsi hinnaks kujunes 1264,80 dollarit.

Dow Jones lõpetas päeva 1,11% tõusuga 17901, 67 punktil. S&P 500 kasvas 1,25% ning sulgus 2084,39 punktil. Nasdaq sulgus 1,26% tõusuga 4809,88 punktil.

Hetkel kuum