Indrek Mäe • 12. mai 2016 kell 7:40

Iraani nafta voolab turule oodatust kiiremini

Iraan on suutnud naftaekspordi sanktsioonide-eelsele tasemele viia.  Foto: EPA

Iraan, kes on pärast sanktsioonide kadumist olnud naftaturul tagasi vaid neli kuud, suurendab oma eksporti oodatust kiiremini, olles seeläbi naftahindadele suurim oht.

Nelja kuu jooksul on Iraan asunud oma eksporti ülikiirelt suurendama, paisates ainuüksi aprillis turule 700 000 naftabarrelit päevas ning jõudes mahtude poolest tagasi sanktsioonieelsele tasemele. „Iraan tuli turule tagasi palju kiiremini, kui keegi oleks osanud oodata,“ ütles RBC kapitaliturgude analüütik Helima Croft MarketWatchile.

Selliste mahtude säilimisse analüütikud aga ei usu, sest suur osa 700 000 barrelisest päevaekspordist tuli juba olemasolevatest, ujuvatesse ladudesse hoiustatud varudest. „Selleks, et teada saada, kui suures mahus suudab Iraan turgu üle ujutada, tuleb arvutada maht, mille riik tegelikult on tootnud,“ ütles Croft. Tema hinnangul tuleb eksporditavast mahust vähemalt 200 000 barrelit juba olemasolevatest varudest ning seetõttu on ebatõenäoline, et Iraan suudab senise eksporditaseme säilitada.

Crofti sõnul on Iraani jätkuv naftatoodangu suurenemine oht kogu turule ning „musta kulla“ hind võib seetõttu tulevikus veelgi langeda. Positiivsena nähakse asjaolu, et OPECi välised riigid võivad kasvava hinnasurve tõttu pakkujate hulgast kaduda ning seetõttu väheneb ka turule paisatava nafta hulk. See aga aitab hindasid stabiliseerida.

Samuti ei usuta, et Iraan suudab toodangut lubatud mahus suurendada. „Vanadest naftamaardlatest pole nii suuri mahte ilma investeeringuteta võimalik kätte saada,“ selgitas Croft. „Need on 70 aastat vanad ning seda arvestades usun, et praegune toodang on neil suhteliselt maksimumilähedane,“ ütles ta, lisades et sellest annab märku ka iraanlaste äkiline soov OPECiga koostööd teha.

Hetkel kuum