Mait Kraun • 26. juuni 2016 kell 4:45

Brexit viis pankade aktsiad vabalangusesse

Barclays pank Londonis  Foto: Reuters/Scanpix

Reedel otsustas Suurbritannia Euroopa Liidust lahkuda, mis pani naela langema ning pankade aktsiad kukkuma. Lisaks sellele karistasid investorid ka USA ettevõtteid, mis ajavad äri brittidega, vahendab CNN Money.

Biritish Airwaysi omanik IAG teatas kohe, et nende kasumiprognoosid on ohus. Ettevõtte teatel on pikaajaline mõju minimaalne, aga kasumihoiatus anti välja just volatiilse keskkonna pärast.

Odavlennufirma EasyJet sai tugeva löögi – ettevõtte aktsia kukkus reedel 14 protsenti. „Püüame teha kõik, et Suurbritannia oleks ka edaspidi osa Euroopa Liidu lennuturust,“ ütles EasyJeti tegevjuht Carolyn McCall. Ta loodab, et Briti lennukid saavad ka edaspidi Euroopa Liidus vabalt lennata.

Suured pangad võtsid vastu suurima löögi

Brexiti referendumi järel toimunud šokilaine oli väga tugev. Paljud suured pangad juhivad oma Euroopa tegevust just Londonist – nende aktsiad langesid ka enim. Barclays panga aktsia kukkus 20 protsenti, Lloyds Banki aktsia langes 21 protsenti ja RBS odavnes 18 protsenti. On võimalik, et pangandussektoris kaob tuhandeid töökohti. Paljud pangad on ähvardanud oma tegevuse Londonist minema viia.

Ka USA pankadel ei läinud hästi. Morgan Stanley odavnes üle 10 protsendi, Citigroup kukkus 9 protsenti ja Goldman Sachs langes 7 protsenti. Investeerimisfirma Invesco, millel on suur osa tegevusest Suurbritannias, tegi Standard & Poor’s 500 indeksis suurima languse – 14 protsenti.

Nüüd on tekkinud debatt, kas London peaks olema ka edaspidi üks globaalsetest finantspealinnadest. JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon saatis panga 16 000 Briti töötajatele kirja, kus ütles, et nemad esialgu midagi ei muuda. Samas andis ta hoiatuse, et pank võib Euroopas tulevikus äri ümber korraldada.

Autotootjad ja ehitajad

Kehvasti ei läinud ainult suurtel pankadel. FTSE 250 indeks, mis koosneb peamiselt keskmise suurusega Briti ettevõtetest, kukkus lausa 7,2 protsenti.

Moody’s hoiatas, et kaubavahetusega seotud piirangutest kaotavad kõige enam autotootjad, tööstusettevõtted ning toidutootjad. Reitingufirma teatel mõjuvad regulatiivsed riskid kehvasti telekomidele, lennufirmadele ja ravimitootjatele.

Ford, millel on Suurbritannias üle 14 000 töötaja, odavnes 6,5 protsenti. „Teeme kõik selleks, et tagada Euroopa äri konkurentsivõime,“ teatas ettevõte. Samas märgiti, et praegu pole plaanis mingeid muutusi ellu viia.

Ka teised USA aktsiad, mis tegutsevad suuresti ka Suurbritannias, võtsid vastu tugeva löögi. Autoosi tootvad ettevõtted BorgWarner ja Delphi Automotive odavnesid üle 10 protsendi. Reisisait Priceline, mille käibest moodustab suure osa just Euroopa äri, kukkus üle 11 protsendi. American Airlines, mis on partnerluses British Airwaysiga, langes üle 10 protsendi.

Kehvasti läks ka ehitusfirmadel. Analüütikud kardavad, et tarbijate kindlustunde vähenemine nõrgestab ka eluasemesektorit. Ka välismaalaste jaoks võib Londoni kinnisvara atraktiivsus väheneda.

Hetkel kuum