Pille Ivask • 12. juuli 2016 kell 6:15

Dijsselbloem: Itaalias pole panganduskriisi

Eurod  Foto: EPA

Eurogrupi president Jaroen Dijsselbloem teatas, et hoolimata kartustest pole Itaalia pangandussektori olukord nõnda halb, et seda kriisiks kutsuda.

Dijsselbloem märkis, et pangandussektori olukord võib siiski olla majanduslikult kahjulik erainvestoritele.

Itaalia peab Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi, et saada oma pangandussektorile abi. Eriti suurtes probleemides on maailma vanim pank Monte dei Paschi di Siena. Erakorraline abi pankadele on lubatud üksnes juhul, kui olukord on väljapääsmatu ning ohustab majandust.

“Probleeme on tõepoolest laenudega, mida ei maksta tagasi, ent tegu pole uue probleemiga,” kommenteeris Dijsselbloem ja lisas, et Itaalia pangandussektor pole kriisis.

Praeguse seisuga on Itaalia pankadel kokku 360 miljardi dollari jagu halvaks läinud laene. Dijsselbloem lausus, et kuigi riigiabi pankadele saab mingis ulatuses kasutada, oleks see paljudele klientidele suur löök. Ta selgitas, et need investorid, kes viivad oma raha panka, et järgmisel aastal kasumit teenida, saaksid sel juhul suure löögi. “Pealegi on alati pankureid, kes ütlevad, et nad vajavad rohkem raha, et pankasid rekapitaliseerida. Mina seisan sellele küll väga tugevalt vastu,” lisas ta.

Hetkel kuum