Rainer Saad • 18. juuli 2016 kell 7:22

FTC: Herbalife pole püramiidskeem

Herbalife'i logo  Foto: Herbalife

USA Föderaalne Kaubanduskomisjon (FTC) teatas reedel, et toidulisandite valmistaja ja turustaja Herbalife ei ole püramiidskeem.

FTC lükkas ümber süüdistused, nagu oleks Herbalife’i näol tegemist püramiidskeemiga, kuid hoiatas, et toidulisandeid tootev ettevõte peab tõestama oma ärimudeli seaduspärasust. Ka peab Herbalife maksma oma müügimeetodite pärast 200 miljonit dollarit trahvi.

Juurdlus Herbalife’i üle algas kaks aastat tagasi. 2012. aastal avalikustas riskifondijuht Bill Ackman, et on panustanud miljard dollarit Herbalife’i aktsia hinna langusele, kuna peab ettevõtet püramiidskeemiks. Ackman lasi kokku panna ka mahuka veebilehe, kus tõi välja näiteid Herbalife’i ebaseadusliku tegevuse kohta. Näiteks väitis ta, et Herbalife on võtnud sihikule vaesed ja vähemused.

Vaatamata hiigeltrahvile tõusis reedel Herbalife’i aktsia pärast FTC otsust 10 protsenti ja üle 65 dollari taseme. Otsus andis tuntud investorile Carl Icahnile õiguse omandada Herbalife’ist maksimaalselt 34,99 protsenti. Varem tohtis ta omada kuni 25 protsenti. Praegu kuulub Icahnile ettevõttest 18 protsenti. Reedene aktsia hinna tõus täitis Icahni kukrut paarisaja miljoni võrra.

„Mul on suur usk Herbalife’i tegevjuhti Michael Johnsonisse ja kogu ettevõtte juhtkonda,“ ütles Icahn.

Suurim kaotaja FTC otsusest on Ackman. Päev enne otsust ütles ta CNBC-le, et on endiselt panustamas Herbalife’i aktsia hinna langusele.

Hetkel kuum