Sirje Rank • 16. august 2016 kell 9:45

Vene börsil rekordiline nädal

Moskva börs  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa aktsiad lõid selle nädala hakul uue rekordi, kui nafta hinna kosumine meelitas investorid teiste arenevate turgudega võrreldes kõige odavamate aktsiahindadega turule.

Moskva börsiindeks Micex kerkis esmaspäeval 1977,19-le punktile, kummutades eelmise, 21. aprillist püsinud rekordtaseme, vahendas agentuur Bloomberg. Tõusu vedasid naftasektori aktsiad.

Täna nafta hind uuesti langes, kui Nigeeria naftaminister avaldas OPECi võimaliku tootmiskärpe üle kahtlust. Micexi indeks on aga tõusu jätkanud, kerkides veidi peale keskpäeva 1990,27 punkti tasemele.

„Ajalooliselt võivad Venemaa börsi hinnatasemed paista kõrged. Kuid teiste arenevate turgudega võrreldes on see odav ja võib veelgi tõusta,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg Moskvas asuva Kapital Asset Managementi rahajuht Vadim Bit-Avragim. Ta osutab, et nafta hind on lähenemas 50 dollari tasemele barrelist ning plaanib vähemalt oktoobrini Venemaa aktsiaid oma portfellist mitte müüa.

Hinna ja kasumi suhe 6,7 on Vene börsil MSCI Arenevate turgude indeksi riikide seas madalaim.

Vene börsi toetavad ka juulis makstud dividendid, mis investorid on aktsiatesse tagasi investeerinud. Aasta algusest on Micexi indeks kerkinud ca 13,5%. Ettevõtete börsiväärtus võrrelduna raamatupidamisliku väärtusega on Bloombergi andmeil kõrgeimal tasemel 2012. aastast.

Nafta ja maagaasi müük annab ca kolmandiku Venemaa riigieelarve tuludest. Viimastel päevadel on hinda hüpitanud ja kergitanud uudised, et OPECi liikmed võivad arutada abinõusid naftaturu stabiliseerimiseks. Ka Venemaa on valmis vajadusel selliste piirangutega liituma, ütles energiaminister Aleksander Novak araabiakeelsele väljaandele.

Tänased uudised räägivad Nigeeria naftaministri suu läbi, et OPECi liikmetelt naftatootmise vähendamist oodata ei ole lähiajal tõenäoline. Interfax vahendas, et Venemaa pole näinud märke sellest, et Iraan oleks valmis tootmispiirangutega liituma. OPECi liikmed kohtuvad tuleval kuul Alžeerias, kus teemat arutatakse.

Nafta hind on kerkinud ca 15% sellest hetkest, kui see kuu algul barrelist alla 40 dollari taset langes. Brenti nafta kauples täna 47,91 dollari tasemel barrelist pärast 2,9% suurust hinnahüpet esmaspäeval, mil barreli hind kerkis 48,35 dollarile.

Hetkel kuum