Mait Kraun • 30. september 2016 kell 17:14

USA inflatsioon on taastumas

Ameerikas kirjutatakse tippjuhtide lepingutesse üha enam klausleid, mille järgi saab neist firma eduka juhtimise korral osanik.  Foto: Andras Kralla

Inflatsioon on USAs vaikselt tõusmas, mis tähendab, et detsembrikuine intressimäärade tõstmine Föderaalreservi poolt on muutumas küllaltki tõenäoliseks, kirjutab MarketWatch.

PCE inflatsiooniindeks tegi augustis väikse tõusu ja aastases lõikes on inflatsioon 1 protsent. Veidi paremini tarbijahindu kajastav indeks, kus on toidu- ja energiahindade suured kõikumised korrigeeritud, tõusis augustis 12 kuu lõikes 1,7 protsendini. See on kõrgeim näitaja alates 2014. aastast.

Föderaalreserv jälgib kõige pingsamalt just PCE indeksit. Selle näitaja põhjal tehakse suuresti ka otsuseid, kas intressimäärasid tõsta või mitte.

Pikemaajalist trendi vaadates on inflatsioon olnud viimasel kahel aastal siiski küllaltki nõrk. Põhjus peitub eelkõige nafta hinnalanguses. Samas on inflatsioon kiirenemas ja see tähendab, et detsembriks, mil Föderaalreserv teeb oma järgmise rahapoliitika otsuse, võib see olla juba piisavalt kõrgel.

Inflatsiooni kiirenemise on taganud eluasemete, rendipindade ja tervishoiutoodete hinnakasv.

Investeerimisfirma Amherst Pierpont Securitiesi peaökonomist Stephen Stanley prognoosib, et PCE inflatsioonimäär tõuseb oktoobri lõpuks 1,5protsendini.

„Inflatsiooni kasv on peamine põhjus, miks ma arvan, et Föderaalreserv tõstab detsembris intressimäärasid, vaatamata sellele, et viimase pooleteise aasta jooksul on käitutud väga tagasihoidlikult,“ kirjutas Stanley oma kirjas investoritele.

Hetkel kuum