Mait Kraun • 9. november 2016 kell 7:24

Kulla hind hüppas kõrgemale

Kuld.  Foto: EPA

Kulla hind hakkas varahommikul kiiresti tõusma, sest Donald Trumpi võit muutus häälte lugemisel järjest tõenäolisemaks, vahendab MarketWatch.

Kulla hind on täna tõusnud 2,73 protsenti, 1297 dollarile untsi eest. Kollase metalli hind hakkas tõusma juba esimeste tulemuste saabumisel. Vahepeal kauples väärismetall ka 1335 dollari juures, kuid hakkas veidi aja pärast uuesti odavnema.

„See on Brexiti õhtuga väga sarnane. Keegi ei ole Trumpi võiduga arvestanud ning see tekitab globaalsetel turgudel kaost,“ ütles London Capital Groupi turuanalüütik Ipek Ozkardeskaya.

Investorid müüvad riskantsemaid varasid (näiteks aktsiaid) ning põgenevad turvalistesse varadesse (näiteks kuld ja Jaapani jeen). Hinnakõikumised olid alguses väga suured, sest Trumpi võit muutus aja möödudes järjest tõenäolisemaks. Investoritele tuli see üllatusena.

Analüütikud on öelnud, et Trumpi võit muudaks Föderaalreservi intressimäärade tõstmise ebatõenäolisemaks. Dollariindeks langes vahepeal 1,5 protsenti, aga on nüüd 0,6protsendiga miinuses. Nõrgem dollar mõjub kulla hinnale positiivselt, sest teiste valuutade kasutajate jaoks muutub väärismetall odavamaks.

Hetkel kuum