Kadi Neemre • 17. november 2016 kell 18:08

USA töötuabiraha saajate arv 43 aasta madalaimal tasemel

USA tööturu hea olukord annab Fedile hea stardipositsiooni  Foto: EPA

Töötuabiraha saavate ameeriklaste arv kukkus eelmisel nädalal viimase 43-aasta madalaimale tasemele, viidates tööturu üha paranevale olukorrale, mis võib omakorda soodustada Föderaalreservi otsust tõsta järgmisel kuul intressimäärasid.

Riikliku töötuabiraha esmataotlejate arv kukkus 19 000 võrra 235 000 inimesele; tegemist on madalaima tasemega alates 1973. aastast, teatas riigi Tööministeerium täna.

Abiraha saajate arv on juba 89 järjestikkust nädalat püsinud alla 300 000 - piirmäära, mida seostatakse hea tervise juures oleva tööturuga. Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid esmaste töötuabiraha saajate arvuks aga 257 000.

Tööministeeriumi analüütikud märkisid, et eelmise nädala andmeid ei mõjutanud mingid erilised faktorid. Eelmisel nädalal tähistati USAs aga ka veteranide päeva ning töötuabiraha soovijate hulk väheneb tavaliselt nädalatel, millesse jääb ka mõni riigipüha. Seega võib väita, et eelmise nädala langus ei peegelda tingimata tööturu tugevust. Nelja nädala keskmine töötuabiraha taotluste hulk aga kukkus eelmisel nädalal 6500 võrra 253 000le. Septembri-oktoobri nelja nädala keskmine töötute arv aga kasvas 1500 võrra. Oktoobris loodi 161 000 uut töökohta.

Tugev tööturg ja kindlalt kasvav inflatsioon peaks julgustama Föderaalreservi tõstma oma järgmisel, 13-14 detsembril toimuval kohtumisel intressimäärasid. USA keskpank tõstis intressimäärasid viimati eelmise aasta detsembris ning seda esimest korda ligi 10 aasta jooksul.

Tänase raporti kohaselt kukkus USAs pikema perioodi vältel töötuabiraha saajate arv 66 000 võrra 1,98 miljonile; tegemist on madalaima tasemega alates 2000. aasta aprillist. Nelja nädala keskmine pikaajaliste abiraha saajate arv kukkus 19 250 võrra 2,02 miljonile ehk madalaimale tasemele alates 2000. aasta juunist.

 

Hetkel kuum