Pille Ivask • 21. november 2016
Jaga lugu:

Investor ennustab uut finantskriisi

Monte dei Pasci di Siena peakontor.  Foto: epa

2007.-2008. aasta finantskriisi ette ennustanud Steve Eismanil on uus ja sünge sõnum: Euroopa pangad toovad kaasa järgmise majanduskriisi.

Eisman ennustas eelmise finantskriisi õigesti ette ning teenis selle pealt märkimisväärse summa. 

“Euroopa on hukas,” ütles Eisman väljaandele The Guardian. Ta selgitas, et teda panevad muretsema Euroopa pangad ning nende halvaks läinud laenude osakaal. Eriti ohtlikena mainis ta just Itaalia pankasid, mis on oma mittetöötavate laenude väärtust valesti hinnanud. Ta selgitas, et kuna pangad on andnud välja suurel hulgal laene, mida ei maksta tagasi või mille tagasilaekumised on väga harvad, pole neid laene ometi ametlikult korstnasse kirjutatud.

Eisman jätkas, et kui finantsinstitutsioonid peaksidki tulema pankadele appi, vaatavad nad kõigepealt seda, kui paljud inimesed on võimelised oma laene tagasi maksma. Ilmselt kujuneb see number aga oluliselt väiksemaks, kui Itaalia pangad ise on öelnud. See aga tähendab, et kapital hakkab pankadest välja voolama ning tulevik tõotab tulla tume.

Kuigi Eisman ei maini terve intervjuu vältel ühtegi nime, võib aimata, missugustest pankadest jutt käib. Korduvalt on räägitud näiteks maailma vanima panga Monte dei Paschi di Sienast ning selle raskustest. Viimasest annab tunnistust ka panga aktsia hind: praegu jääb see 25 sendi juurde, mis on võrreldes möödunud aasta sama ajaga pea 90% vähem.

Jaga lugu:
Hetkel kuum