Olavi Teppan • 24. veebruar 2017 kell 17:18

Maailma kaubavoogude kasvutempo aeglustus

Kaubakonteiner.  Foto: Äripäev

Hollandi Majanduspoliitika Büroo täna avaldatud analüüsi järgi oli rahvusvaheliste kaubavoogude kasvutempo 2016. aastal aeglaseim pärast finantskriisi, kuid aasta lõpus kasv mõnevõrra hoogustus, vahendab Wall Street Journal.

Analüüsi kohaselt kasvasid maailma riikide eksport-import 2016. aastal vaid 1,2 protsenti võrreldes aasta varasemaga. See on madalaim kasvunäitaja pärast 2009. aastat, mil rahvusvahelise kaubanduse maht järsult vähenes. Aastal 2015 oli kasvutempo 2 protsenti.

Aasta viimasel kvartalil saavutati kolmanda kvartaliga küll võrreldes varasemast kasvutempost ligi poole kõrgem 1,1protsendiline kasv, mis annab märku kaubavahetuse võimalikust taaselustumisest.

Osalt on kaubavoogude loid kasvutempo 2016. aastal siiski märk nõrgast nõudlusest, kuna arenenud riikide majanduses täheldati viimase kolme aasta aeglaseimat majanduskavu ja mitmes arenevas riikides jätkus majanduslangus.

Paljud majandusteadlased usuvad, et kaubavahetuse kasvutempo aeglustumise taga on veel muud tegurid, sealhulgas järjest suurem kaubandustõkete rakendamine ja nn globaalsete väärtusahelate loomise aeglustumine, mille käigus ettevõtted viivad vähem tootmist piiri taha.

„Protektsionism tõenäoliselt pigem kiireneb kui pidurdub,“ ütles ING Banki rahvusvahelise kaubanduse analüüsiosakonna juht Raoul Leering. „Ebakindlus võimalike imporditariifide kehtestamise pärast USAs kutsub ettevõtetes esile „elam-näeme“-suhtumist, kui küsimuse all on välisinvesteeringud, mis kaubavahetust elavdaksid.“

Leeringi hinnangul kasvavad ka 2017. aastal rahvusvahelised kaubavood aeglasemas tempos kui maailma majandus.

Hetkel kuum