Liina Laks • 12. mai 2017 kell 6:00

Börsid: Aasial on veel tõusuruumi

Foto: EPA

USA ja Euroopa börside eilne nõrkus kandus täna üle ja Aasiasse ning sealsed turud sulgusid valdavalt miinusmärgiga.

Jaapani Nikkei indeks kukkus oma viimatiselt rekordilt 0,5 protsenti ehk üle 100 punkti, 19 843 punktile. Kuigi nafta hind tegi eile peaaegu protsendise hüppe ja Brent taastus üle 50dollarilise hinna peal, siis räsis Jaapanit MarketWatchi analüütikute hinnangul eelkõige USA dollari suhtes liialt kallinenud jeen. Enne seda oli börs valmis lööma uut rekordit ja ületama 20 000 punkti piiri. Jaapani börsi olulisemad langejad olid Toyota Motor 1,6 ja Honda Motor 1,9 protsendiga ning elektroonikakaupade tootja Sony ligi üheprotsendise kukkumisega.

Koreas langes Kospi indeks 0,4 protsenti. Kolmapäeval astus Koreas ametisse uus president, endine opositsioonijuht ja advokaat Moon Jae-In, kes teatas meedia andmetel, et on valmis ka Põhja-Koreaga kõnelustesse astuma. Kuid olukord poolsaarel on sellest hoolimata pingeline ning investorid seetõttu ka ettevaatlikud.

Austraalia börsiindeks S&P/ASX 200 kukkus 0,8 protsenti ning ka India Sensex andis pisut järele pärast seda, kui võttis oma uue tipu sisse 30200 punkti juures. Seevastu Hiinas tõusis Shanghai komposiitindeks ligi 0,4 ja Hongkongi Hang Sengi indeks 0,08 protsenti.

MarketWatchi analüütikud näevad Aasia turgudel veel tõusuruumi, sest näiteks India ja Lõuna-Korea börs on äsja rekordeid löönud ning Jaapani, Hongkongi, Indoneesia ja Taiwani börs on sellisel kõrgusel, kus nad mitu aastat enam pole olnud.

Hetkel kuum