Indrek Mäe • 30. juuni 2017 kell 9:15

Rootsi Keskpank võib suunda muuta

Rootsi lipp.  Foto: EPA

Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul võib Rootsi Keskpank järgida Euroopa Keskpanka ning muuta suhtumist majanduse elavdamisesse.

Maailma vanim, 330 aasta vanune keskpank võib võtta suuna 4. juulil suuna sellele, et majandust elavdada pole rohkem vaja. Sellegipoolest usuvad 19 Bloombergi poolt küsitletud analüütikut, et baasintressimäärad jäetakse praegu muutmata ning need püsivad -0,5 protsendi tasemel, kus na don olnud alates eelmise aasta algusest.

Üheks põhjuseks, miks majandus enam varasemas mahus elavdamist ei vaja, tuuakse Macroni võitu Prantsusmaal, mis aitab Euroopa majandust positiivselt suunata. Samuti on nähtud, et Euroopa Keskpanga varasemad meetmed pole loodetud mahus vilja kandnud.

Samuti on Rootsis kasvamas inflatsioon, mis läheneb Riksbanki poolt seatud 2protsendilisele eesmärgile. Samuti tugevneb rootsi kroon.

Samas on ka analüütikuid, kes on Bloombergi analüütikutega võrreldes teist meelt. Näiteks Torbjorn Isaksson Nordea Pangast usub, et Riksbank jätab taaskord oma poliitika samaks ega järgi Euroopa Keskpanga samme. „Nad ei riski sellega, et inflatsioon vajub jälle liiga madalale tagasi,“ sõnas ta. „Praegune inflatsioonikasv on habras.“

Hetkel kuum