Artur Erik Lindmaa • 20. juuli 2017 kell 12:30

Saksamaa hoiatab investoreid Türgi eest

Saksamaa lipp  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa valitsus hoiatas kohalikke ettevõtteid äritegevuse eest Türgis ning andis välja uuendatud suunised Türki reisijatele, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Kahe riigi vahelised suhted muutusid taas ärevaks pärast seda, kui Türgi vahistas Saksa inimõiguste aktivisti. Kumbki riik ähvardas intsidendi järel kasutusele võtta majanduslikud survevahendid. Saksamaa välisministri Sigmar Gabrieli sõnul näitab Türgi käitumine Lääne väärtustest võõrandumist.

Välisminister ütles, et Saksamaa ei saa soovitada investeerimist sellisesse riiki, kus puudub õiguskindlus ning kus hea mainega ettevõtteid kujutatakse kui terroriste. Ta lisas, et ei näe, kuidas valitsus saaks tagada Saksa firmade investeeringute legitiimsuse riigis, kus korduvalt on rakendatud omavolilist väljasaatmispoliitikat, vahendab Bloomberg.

Kiiresti eskaleeruv olukord mõjutab mõlemat NATO liiget, kes sõltuvad teineteisest palju. Saksamaa on Türgi suurim kaubanduspartner, samal ajal on türklased Saksamaa suurim vähemusrahvus, kirjutab Bloomberg.

Saksamaa poliitik Juergen Hardt hoitas president Recep Tayyip Erdogani, et Saksa investorite eemaletõukamine kahjustab Türgi majandust.

Saksa ajaleht Handelsblatt aga kirjutas, et Türgi esitas neljapäeval Saksamaa Föderaalsele Kriminaalametile nimekirja firmadest, keda süüdistatakse terrorismi toetamises. Nimekirjas olid näiteks Daimler ja BASF.

Hetkel kuum